Kampanjan tausta

#STOPkiusaamiselle
– yhdessä kiusaamista vastaan -kampanja

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Tärkeässä roolissa kampanjassa ovat olleet Nuorten Palvelu ry sekä Securitas. Vaikka puhummekin kampanjasta, tarkoituksena on saada aikaan pysyvä muutos ja vähentää kaikenlaista kiusaamista niin kauppakeskuksissa, kuin missä tahansa muuallakin.


Kampanja rakentuu pitkälti stopkiusaamiselle.fi -kampanjasivun ympärille. Cityconin ja Cityconin kauppakeskusten henkilökunta, eli yhteensä yli 3 000 aikuista on tehnyt STOP kiusaamiselle -lupauksen. Lisäksi mukana on merkittävä liuta somevaikuttajia tubettajat Lakosta ja Tuure Boeliuksesta lähtien. Oman lupauksensa tekevät myös Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello. Kampanjasivulla ihmisillä on mahdollisuus jakaa omia kokemuksiaan anonyymisti sekä antaa vinkkejä siihen, miten heidän mielestään kiusaamiseen voi puuttua ja miten sitä voi ehkäistä. Tarinoiden lisäksi sivustolle kootaan vaikuttajien videoita sekä instagrampostauksia. Tarkoituksena on saada kampanja leviämään ja haastettua mukaan mahdollisimman paljon sekä yksittäisiä ihmisiä että yrityksiä, yhdistyksiä, seuroja jne.

Monta tapaa tehdä nuorisotyötä

Cityconin ja Nuorten Palvelu ry:n yhteistyö alkoi vuonna 2012 yhdistyksen tekemän Map Out -kartoituksen kautta. Nykyään Map Out -kartoitus tehdään aina Cityconin kauppakeskuksissa toiminnan alkaessa. Näin nuorten näkemykset kauppakeskuksessa oleiluun ja henkilökunnan kohteluun saadaan mukaan heti alussa. Kartoitukseen kuuluu havainnointia, tiedustelua sekä kyselyitä ja se on hyvä tapa saada tietoa nuorten vapaa-ajan vietosta, toiveista sekä asiakaskohtelukokemuksista.

Nuorten oma järjestyksenvalvoja eli Noja on vartiointiliikkeen palveluksessa oleva järjestyksenvalvoja, joka perustehtävänsä ohessa toimii nuorten parissa kohtaavalla otteella. Ensimmäinen Noja aloitti työnsä vuoden 2016 alussa Espoon Isossa Omenassa. Työmuoto huomattiin pian onnistuneeksi niin nuorten, kauppakeskusjohdon, vartiointiliikkeen kuin yhteistyöverkoston puolelta ja tällä hetkellä Nojina toimii yhteensä kahdeksan vartijaa viidessä Cityconin kauppakeskuksessa. Lappeenrannassa toimii puolestaan Lappeenrannan kaupungin nuorisotoimen ylläpitämä nuorisotila Krisse, jonne voi tulla hengailemaan, tapaamaan kavereita, pelailemaan tai juttelemaan nuorisotyöntekijöiden kanssa.

Ison Omenan laajennuksen yhteydessä Nuorten Palvelu ry toteutti Cityconin kanssa Plan On -prosessin, joka on nyt alkanut myös Pikkulaivassa. Plan On -suunnittelutyössä kaupallisissa tiloissa paljon aikaansa viettävät nuoret otetaan mukaan tilan suunnitteluun siten, että nuoret ja kaupallisen tilan kehittämisestä ja suunnittelusta vastaavat suunnittelevat tilaa yhdessä.

Yöpyminen kauppakeskuksessa on Nuorten reviireillä -toiminnan ja alueen muiden toimijoiden yhteistyönä järjestämä tapahtuma nuorille. Tarkoituksena on parantaa nuorten ja kauppakeskuksen henkilökunnan välistä vuorovaikutusta ja sitä kautta vaikuttaa nuorten oloihin kauppakeskuksessa. Idea on alkujaan tullut suoraan nuorilta itseltään, sillä heiltä olemme usein kuulleet toiveen kauppakeskusten pidemmistä aukioloajoista.

Rule On -pelisääntöpajan tavoitteena on, että nuoret yhdessä kauppakeskuksen aikuisten (esim. kauppakeskuspäällikön, järjestyksenvalvojien ja nuorisotoimijan) kanssa keksivät ehdotuksia kauppakeskuksen yhteisiksi, kaikkia kävijöitä koskeviksi pelisäännöiksi. Nuorten Palvelu ry ja Citycon ovat yhdessä tehneet nuorten näköiset pelisäännöt Koskikeskukseen, Isoon Omenaan, IsoKristiinaan ja Trioon.

Nojan kouluttamisen lisäksi Nuorten Palvelu ry on kouluttanut useiden Cityconin kauppakeskusten koko järjestyksenvalvonnan nuorten kohtaamisen perusteisiin 3–4 tunnin koulutuksella, joka on Noja-koulutusta suppeampi, mutta asiat ovat hyvin samanlaisia. Lisäksi on koulutettu useiden Cityconin kauppakeskusten vuokralaisia nuorten maailman ymmärtämiseen, yhteistyöhön keskenään ja järjestyksenvalvonnan kanssa sekä toimimaan nuorten kanssa etenkin liikkeiden haastaviksi kokemissa tilanteissa.

Nuorten Palvelu ry:n Nuorten Reviireillä -toiminta järjestää toisinaan kauppakeskustapahtumia yhteistyössä alueen paikallisten nuorisotoimijoiden kanssa. Tarkoituksena on parantaa nuorten ja kauppakeskuksen henkilökunnan välistä vuorovaikutusta ja ilmapiiriä. Tapahtumissa pääpainona ovat tasa-arvo, kohtaaminen ja yhdessä oleminen kaupallisissa tiloissa. Jotta nämä arvot näkyvät, kootaan tapahtumaan saman katon alle nuorison hyvinvointia ajavia paikallisia toimijoita.

Koskikeskuksessa ja Triossa on Nuorten Palvelu ry:n pyörittämät nuorisoasioihin keskittyvät yhteistyöverkostot, jotka on koottu nimenomaan kauppakeskuksen ja niissä toimivien Nojien tarpeeseen. Verkostoon kuuluvat kauppakeskuspäällikkö, kiinteistöpäällikkö, järjestyksenvalvonnan esimies, Noja(t), nuorisotoimi, sosiaalitoimi, poliisi, järjestöjä ja muita oleellisia toimijoita. Verkostoissa käsitellään ajankohtaisia ilmiöitä nuoriin liittyen, vaihdetaan tietoa kauppakeskuksessa aikaansa viettävistä nuorista ja mietitään yhdessä ratkaisuja mahdollisiin ongelmiin. Näin esimerkiksi Nojat ja alueen muut oleelliset toimijat on saatu tutuiksi toisilleen.

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.