Tee lupaus

#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Kampanjan kautta olemme saaneet yli 1 000 koskettavaa tarinaa kiusaamisesta, kiusattuna olemisesta ja kiusaamisesta selviämisestä. Voit kertoa myös oman kokemuksesi.
Lue ja kirjoita tarinoita täällä >>

Tee lupaus

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Liity joukkoon ja anna oma lupauksesi täällä >>

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

0

symppaa

1 vuosi sitten

Tytöt jotka kiusasivat minua kolmannella puoli vuotta ovat samassa koulussa edelleen.Uskon, että jotkut kaverini näkivät kiusaamusen mutta ei puuttuneet siihen.Olen aina ollut erillainen kuin muut ja ajattelen, että se on hyvä, mutta ymmärrän, että se ei ole yhtään helppoa.Yksi kesä minun pikkuveli puoli haukkui minulle sukunimeäni se ärsytti jo silloin ekä puhunut hänelle koko loppu päivään. Hän kyllä unohti sen, mutta minua se jäi kuitnkin painamaan...Yksi koulupäivä minun edelliset kiusaajat kysyi minulta jossain vaiheessa tuntia koko luokan edessä, että onko sukunimeni...He naurahtivat, mutta tiedän, että he olisivat nauraneet ja pilkanneet, jos opettaja ei olisi ollut paikalla.Sitten mietin koko loppupäivän onko sukunimessäni jotain vikaa...Ja samalla viikolla maanantaina uskonnon tunnilla ystäväni joole olin luottamuksella sanonut koko nimeni (toisen ja kolmannennimeni)ja kuitenkin hän uskonnon tunnilla sanoi sen monta kertaa kovaan ääneen kaikkien kuullen ja se loukkasi ja nolostutti minua enemmän kuin mikään aiempi.Hän on monta kertaa sanonut asioitani muille julkisesti minun kuulleni ja, kun olen kertonut hänelle aina että tämä jää vain MEIDÄN KAHDEN väliseksi.Pidän kuitenkin hänestä, mutta hän loukkaa minua enkä tiedä mitä oikein pitäisi tehdä hänen kanssaan.En ole ikinä ollut kovinkaan sosiaalinen oikei missään ujouteni ja nolostumisen takia.Minulla ei ole oikein kavereitakaan joita kiinnostaisi samat asiat, sillä joskus tuntuu, että olisi ainoa ihminen joka on erillainen.Hoen itselleni joka päivä, että uskalla olla erilainen kuin muut, mutta se on helpommin sanottu kuin tehty.Kannustan olemaan erilainen vaikka tiedän, että se ei ole yhtään niin helppoa kuin miltä se kuulostaa etenkin, kun miettii toisten mielipiteitä liikaa.

S**a

0

symppaa

2 vuotta sitten

Mun kiusaaminen allko 5 luokalla, koska mulla oli rasvaset hiukset. Mun kiusaaja oli meifän luokalle tullut uusi poika. Mulle alettiin sanoa ” saateko sun perheelle sun hiuksista margariinit” tai jotain vastaavaa. Mulla oli myös kotona ongelmia mun isä puolen kanssa joka sano vähintää viikottain että oon laiska ja kerran ettei mulla oo muuta elämää ku mun puhelin. Noiden takia mulle tuli masennus josta kärsin vieläkin.

Kiusattu

0

symppaa

1 vuosi sitten

Tietävän että ei tämä ole kiusaamista mutta olen aina ollut yksinäinen kun joku kolmas alkaa ole mun ja kaverini kansa alko jo eskarissa joten olen ehkä puhunut pahaa koska olen pelännyt mutta en muuta nyt kaverini kaveri on mulle ilkee ja vihaa mua vaikka ei vihaa muita jotka on puhunut siitä pahaa mä oon parantanut tapaani mut mä oon ton asian takii masentunut tosi pahasti ja yks poika haukkuu mua ja mun kaverini mut meijän olen mielestä ei saa nimittää kuka on kiusattu ja kuka kiusaaja ja sen mielestä se on meijän vika et se haukkuu meitä se on sanonut mua vahinkoa ja animelesbosk huoraks ja kaikee tollasta

Yksin

4

symppaa

2 vuotta sitten

Olin alaasteella pienessä koulussa jossa jokainen tunsi melkein jokaisen. Minua kiusattiin koska olin blondi. Kiusaajat olivat saman ikäisiä ja toinen heistä oli erittäin samanlainen kuin minä. 5 luokalla olin saanut jo apua kavereilta, vanhemmilta ja kavereiden vanhemmilta, joten olin vain lähtenyt tilanteesta joten 5 luokan lopussa olin jo jotenkin kiusaajien kaveri ja he lopettivat kiusaamisen.

Kiusaamista hiustenvärintakia

21

symppaa

2 vuotta sitten

Minua kiusattiin koulussa monta vuotta. Kiusaaminen alkoi alakoulun loppupuolella. Ensimmäisen kuukaudet olivat pahimmat, mutta kiusaaminen jatkui pienemmässä mittakaavassa vielä vuosia. Kiusaajat olivat poikia, joiden mielestä en pukeutunut tarpeeksi hienosti enkä ollut tarpeeksi kaunis. Vaikka kiusaaminen vuosien saatossa väheni, kuulin epäsuoria ilkeitä viittauksia itseäni kohtaan monesti. Minulle jäi sellainen käsitys, että vielä usean vuoden jälkeenkin, olin edelleen kiusaajieni mielestä jotenkin vastenmielinen. Se teki huonoa nuoren tytön itsetunnolle ja oman minäkuvan muodostumiselle. Kiusaaminen on jättänyt, kuten niin moneen muuhunkin, myös minuun todella syvät jäljet. Yhä edelleenkin saatan ajatella, että olen poikien mielestä inhottava. Olen onneksi myös ymmärtänyt, etteivät kaikki pojat varmastikaan ajattele minusta tällä tavoin. Itsetuntoni on myös parantunut vuosien jälkeen ihanien ystävien ansiosta. Olen antanut anteeksi kiusaajilleni jo kauan sitten. Mutta kipu tuskin koskaan täysin katoaa ja arvet pysyvät. Näin aikuisella iällä minusta tuntuu erityisen pahalta kaikkien kiusatuiden lasten ja nuorten (ja miksei aikuistenkin) puolesta. Mitä ikinä juuri sinä mahdollisesti käytkään läpi tällä hetkellä, minä hartaasti toivon sinulle jaksamista ja toivoa tulevaan. Älä jää asian kanssa yksin. Meitä on monia, jotka toivovat kiusaamisesi loppuvan.

Nainen, 23

0

symppaa

2 vuotta sitten

Kaikki alko ekalla luokalla tutustuin yhteen nimeltä mainitsemattomaa henkilöön ja ajattelin että se ois mukava no meistä tuli parhaita kavereita ja sitte sen leikit alko mennä yli eli hän kirjaimellisesti alkoi lyömään minua ja sen jälkeen aloin olla vähemmän aikaa hänen kanssaa, tokalla luokalla sain uuden parhaan kaverin ja tämä entinen paras kaveri aloittaa kiusaamisen koska luuli etten halua olla hänen kaveri, joka päivä koulussa hän valitti ja syytti minua asioita joita hän itse oli tehnyt ja uhkasi jatkuvasti kertoa opettajalle, silloin en osannut puolustaa itseäni ja alistuin sille, kolmannella sain taas uuden parhaan kaverin ja edellinen oli toka paras, mutta tämä kiusaaja sen kun vain jatkoi tätä kiusaamista ja vähän niinku ohjasi elämääni koulussa, tätä samaa kesti viidennelle kun olimme käsitellyt asiaa jo kolmesti ja minulla meni hermot ku hän ei ollut lopettanu, hän oli vain valehdellut opettajille ettei ollu tehnyt mitään kunnes se päivä koitti ku sanoin opettajalle että en jaksa enää tätä kyseistä henkilöä, lopulta hän lopetti kiusaamisen ja oli joutunut kestämään sitä viisi vuotta, ja kun hän vielä kiusasi minua en uskaltanut olla oma itseni, mutta nyt kuudennella olen oma itseni ja elän normaalia elämää enkä ole tämä kiusaajan kanssa tekemisissä paitsi jos on ryhmä työ johon opettaja on laittanut meidät samaan

Kiusattu

11

symppaa

2 vuotta sitten

Mua on kiusattu ala-asteelta lähtien. Alkujaan olin reipas, pirteä, kaikkien kaveri. Kiusaajat alkoivat levittämään kaikkea roskaa minusta. Minua välteltiin. Pyöräni rikottiin. Ihmiset tulivat ryhmässä ympärilleni ja alkoivat töniä ja haukkua. Perheeni oli köyhä enkä voinut mitään sille, että ei ollut varaa esim. vaatteisiin. Kuudenteen luokkaan mennessä pirteä hymyni oli muuttunut katseeksi, jonka takaa näkyy tuskaa. Päästyäni ylä-asteelle osa entisistä luokkakavereistani jatkoi samaan kouluun. Alussa sain joitain kavereita uusista ihmisistä. Ei kestänyt kauaa, kun roskapuheet saavuttivat uudet ystäväni. Ystäväni siirtyivät kauemmas minusta oppitunnilla ja katsoivat minua kuin roskaa. Minua nöyryytettiin julkisesti. Somessa leviteltiin minusta kuvia, jotka olivat muokattuja. Koulun jälkeen bussissa ihmiset huutelivat lähes aina,eikä kukaan puuttunut asiaan. Ei kenenkään tule sietää tälläistä. Jos ei ole turvallista mennä kouluun, sinne ei tule mennä. Olisipa näinä aikoina ollut joku turvallinen aikuinen, joka olisi pitänyt huolta minusta, kun omat vanhemmat kulkivat omia synkkiä polkujaan. Kiusaajat, se ei ole yhtään ihailtavaa "suosiota" mitä te saatte, kun ajatte toisia alemmas. Varsinkin aikuisena tulette huomaamaan, miten säälittävää toimintanne oli.

Nainen 19

4

symppaa

2 vuotta sitten

Kiusaaminen oli minulle todella paha asia koska olin "erilainen", mutta pidän siitä että olen erilainen. Minun pitää vaihtaa koulua koska minun kiusattiin, joka oli hyvä asia että vaihdon koulua koska minulla ei olisi niin hyviä kavereita mitä minulla on nyt. Joskus on hyvä olla erilainen ei aina tartte olla samallainen niin kuin paras kaveresi.

#STOPkiusaamiselle

11

symppaa

2 vuotta sitten

Tänään koulussa näin kun meidän rinnakkaisluokan tyttö oli yksin se on tosi ihana ja mukava tyttö ja pirteä, ja sillä on kavereita mutta näin sen tänään yksin käytävällä ( oon siis 8 lk ) en tiiä miks se oli yksin ja menin kysyy nii se sano et sillä ei ole ketään kenen kanssa olisi ja kysyin että haluaisitko olla meidän kanssa niin se sano että se haluaa olla yksin ja sanoin okei ja lähdin mun kavereiden luo. Mua jäi surettaa sen puolesta ja halusin tehdä jotain mutta en halunnut tunkeilla tai väkisin olla sen kanssa ja sit keksin että mähän voin kirjottaa mun kavereiden kanssa kivoja asioita siitä tytöstä paperille ja antaa se sit sille. kirjotettiin positiivisiä sanoja siitä ( esin. kaunis, taitava, iloinen, täydellinen omana itsenäsi ja muuta ihanaa.) ja näin kun sille tuli hyvä mieli ja se näytti iloiselta. ku ei melkein kukaan tee tolleen ( en halua yleistää ) mutta en ole nähnyt kenenkään tekevän niin. sitten se tyttö kiitti siitä, jäi vähän mietityttämään että miks se oli yksin, kun se on ennen ollut sen 2 kaverin kanssa. mutta pääasia oli se että sille tuli hyvä mieli ja että se tietää et ei oo yksin. mä aina hymyilen sille käytävillä ja sanon moi :) tuli itellekkin hyvä mieli ja tuntu niin mukavalta antaa se. ku en haluu et kukaan on yksin ja näkee muitten olevan iloisia kavereidensa kanssa ja joutuu ite olla yksin. voi tuntea surua tai yksinäisyyttä ja että kukaan ei halua olla kanssa tai että kukaan ei välitä ja joutuu murehtimaan asioista yksi, ei niinku ole sellaista henkilöä jonka kanssa voi jakaa surun tai ilon tai vaan jutella. mutta en tiedä mitä sille tytölle oli käynyt kun se oli yksin mut sanoin että se voi olla meidän kanssa ja näin sen välitunnilla kun se oli 2 muun kaverin kanssa et ei se yksin ollut ainakaan välitunnilla ja se on hyvä. näin sen kun se jutteli niille 2 muulle sen luokkalaiselle ja hymyilin sille ja sanoin moi . jos näätte jonkun yksin menkää vaan kysymään että haluuko olla sun kanssa tai voitko sä olla sen kanssa ja jos se ei vastaa tee sille samanlainen kehu kirje eli kirjoitat vain ihania sanoja siitä ja sano sen olevan tärkeä :)

:)

6

symppaa

2 vuotta sitten

Olen nyt lukiossa. 5-9 lk oli suoraan sanoen helvettiä. 5-6 lk oli yksin kukaan ei huomioinut mua. 7lk kun luokat sekoittui otin niskasta kiinni ja tutustuin 3 tyttöön. Jo silloin ei otettu mukaan kunnolla mutta en tehnyt asialle mitään. Porukka suureni ja meitä oli sitten 8 tyttöä 9 luokalla. Noh eihän se tilanne muuttunut. Projekti töissä ei otettu mukaan ja mulle sanottiin mee sä ton toisen kanssa tonne, jos kävin vessassa koulussa ja palasin sinne missä he olivat he olivat kadonneet lähdin etsimään jos olin löytäny heidät heillä oli vittuuntunut ilme kasvoilla, tekivät snapchattii ryhmän johon en kuulunut, ja siellä he puhuivat ilmeiseti minusta esim. Yksi kerta olin 1 sen porukan tytöistä kun lähdin siitä muitten luokse näin yhden niistä tyttöjen puhelimesta snapista että se tyttö kenen kanssa olin oli laittanut heidän ryhmään viestin "Nyt se vasta lähti"... he eivät ottaneet mukaan keskusteluihin, kyselleet mielipiteitä tai olleet vapaa-ajalla mun kanssa vaan toistensa kanssa. Opettaja yksi tunti huomasi mitä nämä tytöt oli tehneet ja käytiin asiaa läpi he sanoivat syyksi miksi he kohtelivat näin oli se että olin Hiljainen, en puhunut paljoa olin puhelimella "koko ajan"... Nykyään ole sellaisessa tilanteessa, että jos olen kavereitten kanssa ja sen jälkeen kotona ajattelen että mähän oon tosi ärsyttävä niitten mielestä, ei ne tykkää musta, ja vaikka kuinka mua kehutaan. Se ei vaan auta, se ei mee perille.

Hiljainen

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.