Tee lupaus

#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Kampanjan kautta olemme saaneet yli 1 000 koskettavaa tarinaa kiusaamisesta, kiusattuna olemisesta ja kiusaamisesta selviämisestä. Voit kertoa myös oman kokemuksesi.
Lue ja kirjoita tarinoita täällä >>

Tee lupaus

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Liity joukkoon ja anna oma lupauksesi täällä >>

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

16

symppaa

1 vuosi sitten

Olen tässä pidemmän aikaa sivusta seurannut tyttäreni kiusaamista. Tyttäreni kun ei saisi olla muka kenenkään kaverin kanssa keksitään jostain kaverista johon tyttö haluaa tutustu juoruja että kaveri juo viiltelee ja polttaa. Sitten halutaan että tappaa itsensä kukaan ei susta tykkää kukaan ei sua ole tänne toivonut

Äiti

11

symppaa

1 vuosi sitten

Minut jätettiin aina ulkopuolelle. Pojat ei ottanut mukaan, sillä olin tyttö & tytöt eivät ottaneet mukaan, sillä olin liian poikamainen. Neljännellä se paheni. Minua saatettiin pitää yli tunti koulun pihassa & uhattiin hakata jos lähden. Minulla napsahti. Aloin satuttaa itseäni. Kuudennella "kaveeini" sai selville & huusi "Kattokaa mitä tää on tehny kädelleen!" Siitäkin alettiin kiusaamaan. Sain saksia pulpettiini. Yläasteella se jatkui. Olin huonossa kunnossa joten jouduin osastolle. Kesällä minua käytettiin hyväksi & kaverini alkoi puhumaan minusta pahaa. Kertoi miten annoin ohjaajalle yms. Siitäkin alettiin kiusaamaan. Nyt olen vaihtanut koulua & täällä minua ei ole kiusatti.

Starink

6

symppaa

1 vuosi sitten

Mua kiusattiin koulus siit et olin erilainen ja edelleen kiusataan vähän, netis kiusataan edelleen ja pahasti, välil mun tekis mieli huutaa

Yksinäinen

15

symppaa

1 vuosi sitten

1lk-4lk mua kiusattiin. Haukuttiin mun pyöreyden takia, olin myös vähän rasavilli ja kummallinen. Mua jätettiin ulkopuolelle leikeistä, ja kun luokassa piti tehdä paritehtäviä huomasin aina mun parista (oli se sitten kuka tahansa) ettei se haluis työskennellä mun kanssa. Mä uskon, että tän vuoks mun päähän on jääny sellanen mielikuva, että oon jotenkin aina se jota arvostellaan eniten. Se joka on aina pikkusen huonompi ku kaikki muut. Ku mä sit vaihoin koulua uusien kaverien toivossa, alko menee paremmin. Mä sain paljon kavereita ja musta tuli yhtäkkiä se kenen kanssa kaikki halus olla. Ja sehän sitte nous mulla päähän. Olin aina ollu se ihan paska. Sitten mä aloin kiusaamaan muita. Tehtiin kavereiden kanssa sellanen whatsapp ryhmä minkä nimenä oli tän kiusaamisen kohteen nimestä väännetty haukkumasana. Siinä ryhmässä me sitte puhuttiin pahaa käytännössä kaikesta mitä se teki, ja aika paljon muistakin. Mulle tuli niin huono omatunto, että mun oli pakko kertoa sille. Mä sain anteeksi ja heti tuli niin paljon parempi olo. Nyt oon ysillä ja oon yks iso ämmä. Puhun toisista pahaa koska niin tekee kaikki muutkin. En osaa lopettaa, enkä tiedä millon voin olla itteenikään tyytyväinen. Jos jonkun ohjeen voin kellekkään antaa, nii rakasta itteäs, että voit rakastas muitakin. Minä, joka on kokoaika tyytymätön itseensä saan lohtua toisten epäkohtien etsimisestä. Se on oksettavaa ja mä en sais tehdä niin.

Olen iso epäkohta

26

symppaa

2 vuotta sitten

Mä oon ollut se joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla.

Sara Vanninen

2

symppaa

1 vuosi sitten

Nelosluokalla mun luokan tytöt (paitsi mun paras kaveri) jätti mut ulkopuoliseksi ja tuntu että mä olin niille ilmaa. Vitosluokalla minä ja mun kaks kaveria ruvettiin kiusatun kaveriksi ja haluttiin auttaa sitä. Vitosella mun luokalta pari poikaa alko kiusaan mua kun sai selville että harrastan keppihevosia.

Kiusattu tyttö

3

symppaa

1 vuosi sitten

ELIKKÄ kaikki Alko kun olin päivä kodissa ja jäin melkein aina pois kavereijengeistä ja en oikein tiedä että miks mutta halusin silloin aina kovasti olla niiden kiusaajien kaveri en tiedä miksi ja kerran kutsuin nämä kiusaajat kaverisyntymäpäivilleni ja ne kiusaajat pilasivat ne synttärit täysin ja sitten ne kiusaajat jatko samaa kiusaamista viskari iän loppuun kunnes siirtyivät eri tarharyhmään ja sillä välillä sain paljon kavereita ja olin iloinen ja kaikki oli aika hyvin mutta ykkösluokan alussa jatkui se sama kunnes otin asian puheeksi koulussa ja kotona ja se kiusaaminen päättyi ja sen jälkeen tutustuin mun nykyisiin parhaisiin kavereihin ja kaikki on mennyt aika hyvin mutta kyllä ne kiusaajat vieläkin joskus mulle vähän vinoilee mut en välitä siitä enää yhtään. Ja nyt mulla on asiat aika hyvin ja olen samaa mieltä Että STOP KIUSAAMINEN!!!!

Kiusattu

15

symppaa

2 vuotta sitten

Olen nuorempana ollut todella ujo, joten minua kiusattiin melkeempä koko peruskoulun ajan. Sain seiskaluokalla paljon kavereita, mutta yhtäkkiä melkeempä kaikki rupes syrjimään minua 8. luokalla. Minun kiusaaminen oli pääasiassa henkistä kiusaamista. Minua haukuttiin, syrjittiin ja puhuttiin selän takana asioita jotka ei ole totta yms. Sairastuin lopulta vaikeaan masennukseen ja sosiaaliseen fobiaan. En uskaltanut jossain vaiheessa tutustua uusiin ihmisiin. Olin todella hajalla pari viimeistä peruskoulu vuotta, itkin melkein joka ilta, enkä pystynyt aina edes menemään kouluun. Nyt vuoden jälkeen kun olen päässyt pois peruskoulusta minua ei enää kiusata, minulla ei silti edelleenkään ole hyviä kavereita koska en voi oikeen edelleenkään luottaa keheenkään. Kiusaaminen rikkoo ihmisen sisältä. Taistelen edelleen vaikean masennuksen kanssa, mutta olen selvinnyt jo pahimmasta. Olin vahva ja jaksoin taistella koko peruskoulun ajan mutta kaikki ei jaksa. Älä kiusaa!!

Nainen, 16v

1

symppaa

1 vuosi sitten

Mua kiusattiin 10 vuotta. Kaikki alkoi harrastuksista, kun "kaverit" mukamas unohti ilmoittaa, jos joku aika oli muuttunut ja saivat mut ulkopuolelle sillä tavalla. Mua jätettiin tosi paljon vapaa ajalla ulkopuolelle ja koulussa valehdeltiin mulle silmät kirkkaina, kuinka ihana mä oon ja kuinka haluisivat mun kanssa tehdä jotain kivaa, kuten käydä elokuvissa tai syömässä tai muuten vaan viettää aikaa. Kerran sovittiin tapaaminen pizzalle porukalla ja kun saavuin paikalle muu porukka oli juuri lähdössä, olivat jo syöneet ja nähdesään mut naureskelivat päälle. Tämä sattui tosi kovaa ja tuntu tosi pahalta. Saman porukan kanssa oli myös kesällä sovittu, että mennään tivoliin, ja lähdin mun siskon kanssa yhtämatkaa ja siskon kanssa erkaannuttiin, hän omaan porukkaan ja mä lähdin etsimaan omaa porukkaa. Kun viimein löysin mun porukan, lähti he naureskellen juoksemaan pakoon. Itku siinä tuli, olin odottanut sitä päivää. Sisko ja hänen kaverit sitten otti mut mukaan, mutta ei se tuntunut silloin kivalta, teki mieli lähteä vain kotiin. Nämä sattui Ala- ja Ylä-Asteella. Sen jäkeen pääsin ammattikouluun missä pahin kiusaaminen vasta alkoi. Mua nimiteltiin, nöyryytettiin koulun edessä ja jätettiin ulkopuolelle. Monesti meinasin luovuttaa sen koulun, kun en olis jaksanut sitä nöyryytystä. Kotona itkin valtavasti. En kuitenkaan luovuttanut, vaan halusin pysyä koulussa kiusaajien silmissä ihan kiusalla :) En halunnut antaa sitä iloa heille, että pääsevät musta eroon. Kun valmistuin, sain kesätyöpaikan, jossa mua kiusattiin taas. Ajatteli,n että kai se on mun kohtalo ja mua kuuluu kiusata. Kesätyön loputta jäin työttömäksi, enkä oikein uskaltanut hake mihinkään töihin enkä kouluun. 2 vuoden jälkeen uskaltauduin hakemaan takasin kouluun ja pääsin opiskelemaan. Se koulu oli jotain aivan uutta. Siellä ei kiusattu ja sain ensimmäiset oikeat ystävät. Nyt aikuisena on jäänyt jotain arpia ja pelkään vielä tiettyjä tilanteita. En oikein uskalla porukalla lähteä mihinkään, pelko hylkäämisestä on suuri. Lohdutan itseäni sitten sillä, että jos niin käy ,niin oon mä ennenkin pärjännyt yksin. En ole tekemisissä kenenkään kiusaajani kanssa, mutta jotenkin mä säälin heitä, jos nään joitain, sillä jotkut vaikuttavat hyvin yksinäisiltä. Nykyään voin hyvin ja itseluottamuksen olen saanut melko hyvin takaisin. Joskus salaa toivon, että joku kiusaajista ilmestyisi oven taakse pyytämään anteeksi tekojaan .

kiusattu92

0

symppaa

1 vuosi sitten

Mua kiusataan mun nimen takii ja koska kuuntelen kpoppii.... En uskaltanu pukeutuu kawaii tyyliseks tai pitää sellasta suumaskia.... Mun kädet on täynnä arpii ja tälläkin hetkellä pari viiltoo niis... Nykyään... Uskallan olla omaitteni vaikka mua mulkoillaan v*ttumaisesti. En jaksa välittää muiden mielipiteistä koska jokainen ihminen elää vaan itseänsä varten!! KAIKKI ME OLLAAN ERILAISIA JA KUKAAN!!! SIIS EI KUKAAAN MÄÄRITÄ SITÄ, MIKÄ TAI KUKA SÄ OOT!!

Kiusattu

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.