Tee lupaus

#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Kampanjan kautta olemme saaneet yli 1 000 koskettavaa tarinaa kiusaamisesta, kiusattuna olemisesta ja kiusaamisesta selviämisestä. Voit kertoa myös oman kokemuksesi.
Lue ja kirjoita tarinoita täällä >>

Tee lupaus

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Liity joukkoon ja anna oma lupauksesi täällä >>

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

23

symppaa

1 vuosi sitten

Itse olen kiusattu, ja mulla on aina stressiä ja päänsärkyä koulussa. Minulla on välillä ollut itsetuhoisia ajatuksia, ulkonäköpaineita ja yhden kerran olin ihastunut yhteen poikaan mut sitten hän alkoi kiusaamaan minua, ja kiusaa edelleen. Haluan sanoa että kiusaaminen on todella vakava asia, ja se voi aiheuttaa kiusattavan itsemurhaan. Meidän täytyy lopettaa kiusaaminen, että kaikilla olisi kivaa!! #STOPkiusaamiselle

Masentunut

57

symppaa

1 vuosi sitten

Iteen oo hirveen pitkään joutunu kestämään kiusaamista mutta vuosi oli jo tarpeeks olin sinä aikana ehtiny masentua ja saada panikkihäiriön. En oiken yhäkään ymmärrä sitä syytä ja hankalinta siinä oli se että jouduin tunnustamaan kaiken mun vanhemmille kun en ikinä halunnut vaivata niin en halunnut kertoa.

..

3

symppaa

1 vuosi sitten

Kiusaaminen esiintyi fyysisenä, haukkumisena ja nimittelynä. "*nimi* on kalju apina, jonka sen äiti voitti pokerissa" oli yksi lause ja äitiäni nimiteltiin h**raksi. Suljettiin vessaan, lyötiin, vietiin tavaroita, leviteltiin juoruja, suurenneltiin huhuja, jotta kuulostaisin kamalalta ihmisrreltä. Itellä auttoi usko Jumalaan, sillä 6 vuotta peruskoulusta tuntui ylitsepääsemättömältä. Se, että uskoi suuremman voiman huolehtivan kaikesta huolimatta auttoi selviytymään ja nykyään kiusaajani pelkäävät häpeänsä takia katsoa silmiin. Toki kiusaaminen loppui hetkeksi, kun hakkasin kiusaajani useamman viikon puhumisen ja selvittelyn jälkeen, mutta väkivalta on viimeinen ratkaisu ja sitä ei saa viedä liian pitkälle. Tietysti kiusaaminen jätti arvet, mutta päätin antaa anteeksi kiusaajilleni, koska se on paras asia, mitä voit tehdä päästäksesi eteenpäin. Vielä en ole terapiaan mennyt, mutta aion mennä, ettei sinne mieleen jää mitään, mikä vaikuttaisi tulevaisuudessa huonolla tavalla minuun. Tsempit kaikille kiusatuille! Ootte vahvempia kuin kiusaajat, joten uskokaa💪

Jaggry

3

symppaa

1 vuosi sitten

Seurustelin pari vuotta sitten erään pojan kanssa. Olin silloin 13 vuotias ja se oli toinen suhteeni. Poika vaikutti alussa todella ihanalta ja luotettavalta. Kun olimme seurustelleet noin 2kk yhtäkkiä tämä poika alkoi haukkua ja hakata minua... ”Huora, Tapa ittes” Poika löi minua kasvoille monta kertaa päivässä. Jätin tämän tapahtuneen jälkeen 2vk myöhemmin. Tapahtuma on jättänyt minuun syvät arvet ja nykyään sairastan vakavaa masennusta. Kysyin kuukausi sitten häneltä että miksi hän teki niin.. Hän ei tiennyt eikä kuulemma kadu sanojaan. Tämä myös pahensi hieman oloani...

Kiusattu:/

1

symppaa

1 vuosi sitten

Se alko ykkösellä oon niin kiitollinen mun parhaalle ystävälle että se tuki mua vaikka muut peräänty onneks se loppu nyt meen kuutoselle ja se on ohi vaikka en pysty menemään aina kouluun kun ahdistaa meinasin 4 ja 5 luokalla jäädä luokalle koska en pystynyt menemään kouluun mietin myös monesti itsemurhaa

Viis vuotta

0

symppaa

1 vuosi sitten

Mä asun ihan yhen koulun vieressä, ja mul on siitä taloyhtiöstä yks kaveri. Oon syistä, joita en halua kertoa eri koulussa, ja mulla on sieltäkin kavereita. Kerran mä olin pelaamassa mun kaukana olevassa koulussa olevan kaverin kans pelaamassa (en siis ollu kaverilla kylässä, pelattiin omissa kodeissamme). Sitten se mun kaveri läheltä tahto tulla pelaa meijän kaa ja me päästettiin se. Koska mun lähikaverilla ei oo omaa mikkiä, me jouduttiin puhumaan Whatsapp ryhmäpuhelussa. No, mun kaukana asuva kaveri ja yks toinen kaukana olevan koulun kaveri alko haukkuu lähikaverii retardiksi, koska sillä ei ollut mikrofonia. No, munkin oli pakko tulla sen härnäämiseen mukaan, koska pelkäsin et mua alettais kiusata. Siitä lähtien meijän kaveri porukassa on kiertänyt huhu siitä kaverista. Asia on kuitenkin jo loppunut, ja ollaan vielä kavereita.

Anteeksi

10

symppaa

1 vuosi sitten

Minut jätettiin aina ulkopuolelle. Pojat ei ottanut mukaan, sillä olin tyttö & tytöt eivät ottaneet mukaan, sillä olin liian poikamainen. Neljännellä se paheni. Minua saatettiin pitää yli tunti koulun pihassa & uhattiin hakata jos lähden. Minulla napsahti. Aloin satuttaa itseäni. Kuudennella "kaveeini" sai selville & huusi "Kattokaa mitä tää on tehny kädelleen!" Siitäkin alettiin kiusaamaan. Sain saksia pulpettiini. Yläasteella se jatkui. Olin huonossa kunnossa joten jouduin osastolle. Kesällä minua käytettiin hyväksi & kaverini alkoi puhumaan minusta pahaa. Kertoi miten annoin ohjaajalle yms. Siitäkin alettiin kiusaamaan. Nyt olen vaihtanut koulua & täällä minua ei ole kiusatti.

Starink

14

symppaa

1 vuosi sitten

Omat kiusatuksi tulemisen kokemukset ovat päiväkodista alkaen. En ole koskaan ollut suosittu ja aina ollut erillainen kuin muut tytöt. Minulla oli silmälasit ja en tykännyt pukeutua kuin muut tytöt joten minut jätettiin yksin. Hylätyksi tulemisen tunne on siis jo alkanut päiväkodissa kun en päässyt muiden leikkeihin mukaan. Ala-asteella sain kavereita, mutta hekin 3 luokalla jättivät minut yksin ja silloin sain kuulla ensimmäisiä sanoja "olet ruma" "ei kukaan halua olla kaveri" "finninaama" jne. Koulukiusaaminen johti siinä kohtaa isoihin muutoksiin elämässäni joista yksi oli keskivaikea masennus. Välillä mietin, että jos en olisi tullut silloin kiusatuksi elämäni olisi erillainen. Taistelin ala-asteen eri kouluissa joissa jokaisessa oli kiusaamisvälineenä syrjään jättäminen eli ei otettu mukaan juttuihin. Ylä-asteella osa luokkalaisista oli samoja kuin 6 luokalla ja en sit tiedä oliko heidän juoruissa/sanoissa painoa mutta jäin heti yksin. Luokastani kukaan ei halunnut olla kanssani tekemisissä ja se satutti todella paljon. Koin 7-luokan puolessa välissä ensimmäistä ja viimistä kertaa fyysistä väkivaltaa kun luokkani yksi tytöistä koulun käytävällä potkaisi minua ja silloin minulle tuli mittatäyteen (vaikka tiedostin silloin, että väkivalta ei ratkaise) niin annoin samalla mitalla takaisin ja en katunut sitä silloin enkä vieläkään, koska ekaa kertaa puolustin itseäni enkä vaan seissyt hiljaa avuttomana. Nykyään olen 21v jolla elämä vasta edessä ja aivan ihana kihlattu & 2 kissaa. Elämän kokemukset jättäneet selkäytimeen epävarmuuden ja tunteen, että en aina ole riittävän hyvä, mutta elämä hymyilee silti. Kohta olisi tarkoitus astua koulun penkille ja rakentaa yhteistä tulevaisuutta kihlattuni kanssa. Haluan tällä viestillä sanoa monia asioita, mutta en ole hyvä sanoissa. Kiusaajat: Katsokaan peiliin & miettikää miksi kiusaatte ja onko se oikeasti sen arvoista Kiusatuksi tulleet: Elämä hymyilee vielä, joten älkää antako kiusaajien lannistaa elämäänne!!

Kiusattu

1

symppaa

1 vuosi sitten

sain osakseni kiusaamista jo ykkös luokalla. Minua kiusattiin kaikesta ulkonäöstäni, äänestäni, pukeutumis tyylistäni jne... Kaikki luokkalaiseni kiusasivat minua mutta oli mulla silti poikaystävä ja yks kaveri jonka olin tuntenut jo kolme vutiaasta asti. Kiusaajani olivat järjestelmällisiä ja se ilmeni kiusaamisenikin yhteydessä heillä oli aina tekosyy, he jopa syyttivät minua heidän kiusaamisesta (saattoivat meikata itselleen mustelmia tai vaan sanoa) kiusaamiseeni ei puututtu koska opettajat ja rehtori uskoivat että minä kiusasin heitä vaikka niin ei ollut. Kerran kuitenkin yksi poika sanoi minulle että"me ei olla lopettamassa tätä kiusaamista! Meijän tarkotus on saada sut niin syvälle pelkoon että sä et kestä! Mitä sä ootat hyppää!!" (olimme sillalla) vasta kutos luokalla pääsin eroon kiusaajistani ja olen todella kiitollinen tästä opettajalleni.

random girl

10

symppaa

1 vuosi sitten

Olen 13v tyttö aloitin tänä syksynä ylä-asteen ja olin niin innoissani kun jostain asiasta vaan voisi olla. Eräällä opon tunnilla liimasinne ohjeiden mukaisesti lappuja vihkoon luokkani poika oli ottanut minulta liiman ja kun hän palautti sen hän tökkäsi liimapuikon naamani ja totesi ”ole hyvä” katsoi perään vittuuntuneella ilmeellä ja hetken ajan päästä nauroi kavereidensa kanssa. Ei kyllä jäänyt hyvämieli. Tulin itkien kotiin äiti kysyi mikä on ja juu saatiin asia selvitettyä mutta kyllä se silti sydämmeen reijän teki.

13-vuotias

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.