Tee lupaus

#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Kampanjan kautta olemme saaneet yli 1 000 koskettavaa tarinaa kiusaamisesta, kiusattuna olemisesta ja kiusaamisesta selviämisestä. Voit kertoa myös oman kokemuksesi.
Lue ja kirjoita tarinoita täällä >>

Tee lupaus

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Liity joukkoon ja anna oma lupauksesi täällä >>

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

3

symppaa

1 vuosi sitten

no siis mua on alettu kiusaa 5lk asti ja oon nytten 8lk ja mua kusataan sen takia koska yritän tehdä hyviä youtube videoita tai tiktokkeja ja kaiken julkisen takia tämän myötä mulle tulee pieni yrittämisen pelko ja koska oon sen takia vähän ujo niin en tiedä mitä pitäisi tehdä sen suhteen

kiusattu

0

symppaa

1 vuosi sitten

Itteni alettiin kiusaan jo kolmannella luokalla. Se alkoi pienellä nimittelyllä, mutta viidennellä luokalla se oli jo aivan hirveää. Aina kotiin päästyäni itkin, koulun vessassakin itkin. Opettajat kyselivät että onko kaikki okei vastasin että on, oikeasti se oli aivan päinvastoin. Kuudennella luokalla meni jo yli. Minua haukuttiin lihavaksi liikunta tunnilla, siinä meni raja, sillä haukkuja oli paras kaverini. Aloin pitämään itseäni lihavana ja aloin laihtua, silloin alkoi anoreksia. Kaverini eivät piitanneet, vaikka söin vähemmän kuin ennen. Kerroin yhdelle ystävälleni, että minun on huono olla, ja haluan pois. Hän auttoi minua toipumaan. Nyt, seitsemännellä luokalla olen terve, eikä minua sen jälkeen kiusattu. Myöhemmin kun toivuin (äitini siis sai tietää anoreksiasta) kerroin kavereilleni, he eivät uskoneet minua, kunnes näytin kuvat heille ja pyytelivät anteeksi. Kiusaaminen jätti silti arvet: en siltikään ole entinen sosiaalinen itseni, vaan syrjäytynyt ja ujo. Kestin kiusaamista n. kolme vuotta...

kiusaamisesta toipunut

0

symppaa

4 kuukautta sitten

Kaikki alkoi kutosen syksyllä. Puhuin ystävieni kanssa ekologisuudesta ja siitä miten haluaisin olla kasvissyöjä. Paikalle tuli yksi luokamme poika. Hän on ollut aikaisemmin todella mukava ja on juorujen mukaan myös ollut ihastunut minuun. Hän kuunteli keskustelujamme hieman kauempaa ja oli ilmeisesti keksinyt, että olisi hauskaa haukkua. Hän kutsui minua esim. Nimillä vegaanisti, maailmanpelastaja, vegepihvi ja muita vastaavia. Siinä vaiheessa en ajatellut mitään. Kuukaudet vierivät ja välillä, kun luokkamme pelasi jalkapallo välituntisin ja minä potkaisin palloa ja tein maalin, niin Hän huuta V-pover. En ymmärrä mikä siinä on niin hauskaa. Kerroin hänelle, että minä en tykkä vege vitseistä ja se vain jatkui. Olimme yhdellä välitunnilla siivoamassa luokaa kahdestaan ja silloin hän taisi ynmärtää, että oikeasti loukkaannuin. Hän pyysi anteeksi ja huomasin, että hän oikeasti tarkoitti sitä. Hän kertoi ettei tahtonut kiusata ja, että hänellä oli kotona vaikeaa. Annoin hänelle anteeksi ja nyt olemme hyvissä väleissä. Menemme syksyllä yläasteelle ja olemme samalla luokalla. Hän on hakenut apua perheensä ongelmiin ja nyt kaikki on hyvin. Kauheinta oli se, että pyysin opettajilta apua, mutta heitä ei kiinnostanut. Uskon, että nuorisoohjaajamme puuttui parhaiten kiusaamiseen. Odotan yläastetta kauhulla kiusaamisen suhteen ja sen suhteen mitä olen kuullut tulevista luokkalaisistamme. Itse tykkään opiskella, mutta luokallemme on tulossa erityisluokilta kaikenlaisia tapauksia.

Kasvissyöjä

5

symppaa

1 vuosi sitten

Olin itse kiusaaja. Syrjin silloista parasta kaveriani neljännellä luokalla. Jälkeenpäin oon tajunnut että oon purkanut omaa pahaa oloa toiseen. Asia on jo kauan sitten sovittu kaikkien kanssa mutta silti mullekin jäi siitä vaan huonoja muistoja kun olin kiusaaja. Ja kyllä on hävettänyt ja kaduttanut kaikki mitä tuli tehtyä. Oon tosi tosi pahoillani sen ihmisen puolesta jota kiusasin. Nyt haluan kaikille sanoa semmosen asian, että älä kiusaa, siitä ei tuu kenellekään hyvä mieli eikä siinä ole muutenkaan mitään järkeä!!!!!!!

Kiusaaja

4

symppaa

1 vuosi sitten

Mä kerran huomasin kun mun kaveria Kiusattiin. Niin menin puolustamaan sitä. Sit sanoin sille kiusaajalle että se ei saa kiusaa sitä mun kaveria. Sit siihen tuli opettaja paikalle ja sit se kiusaaminen loppu

....

0

symppaa

1 vuosi sitten

Minun kiusaamiseni alkoi 3.lk alussa. Minut jätettiin leikeistä ulkopuolelle ja haukuttiin esim. läskiksi. Olin erilainen. Pelasin poikien kanssa jalkapalloa välitunneilla ja se oli tyttöjen mielestä noloa. Opettajani ei puuttunut tähän. En uskaltanut kertoa vanhemmilleni kiusaamisesta, koska pelkäsin, että kun luokkalaiseni kuulisivat siitä, alkaisi vielä pahempi kiusaaminen. Minua myös syytettiin kiusaamisesta, vaikka en koskaan kiusaisi ketään. Omatuntoni romahti alas. En ollut enää niin aktiivinen tunneilla ja arvosanani laskivat. No, nyt kuudennella on alkanut asiat muuttua paremmiksi, vaikka kyllähän pojat haukkuvat minua edelleen. Olen saanut enemmän kavereita, kun viime vuoden alussa kaksi viidennettä luokkaa yhdistettiin. Omatuntoanikin olen saanut vähitellen takaisin. Toivoisin, että kukaan ei joutuisi kiusatuksi. Se satuttaa.

Ujo ihminen

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Olin 7v olin iloinen nuori fiksu ja ihana ja vähän läski minua kiusattiin siksi että olin hyvä kaikessa ja se eka koulupäivä teki he*vetin koulusta. minua pahoinpideltiin haukuttiin rumaksi lihavaksi peikonvarpaalta koska minulla oli vihreä paita ja paitaani haukuttiin oudoksi ja uhkailtiin netissä silleen et ”me hakataan sut huomeen kun tuut noin ruman paidan kanssa tänne kouluun” ja sitten olin 8v en halunut luottaa kenenkään ja olin mielummin yksin mutta sitten sain ystäviä joihin luotin ja ne oli minun tukena aina jos jotain tapahtu ja olen nyt 14v ja iloinen että minulla on kavereita :)) #stopkiusaamiselle!

En jaksanut 😭

18

symppaa

1 vuosi sitten

Hieno että jotkut sentään yrittää auttaa kiusaamisessa. Meidän koulussa kiusataan, hakataan, varastetaan ja nimitellään itse haluaisin auttaa mutta luultavasti siinä ei kävisi hyvin (minulle) tai muille.

anonyymi

1

symppaa

1 vuosi sitten

Mua kiusattiin 7vuot haukuttiin läskiks rumaks ja syrjitty sekä löyty ja potkittu enkä oo kertonut siitä kenellekkään olen pitänyt sen kaiken sisällä joka on tosi huono idea kertokaa kenelle tahansa se auttaa!

Kiusattu

20

symppaa

1 vuosi sitten

Olen ollut kiusattu. Ala-asteen 1-2lk. olin ensimmäisessä koulussa ja siellä meni hyvin. Siirryin oppimisvaikeuksien takia erityiskouluun 3-4lk. Sitten päätin tulla takas koska pärjäsin hyvin, sitten alkoin 5lk. ja kiusaaminen. Piilottiva vaatteet koulun roskiksiin, sylkivät purkkaa sisäkenkiin, tönivät rappusissa kun jalka oli murtunut, heitti pipon talvella vesilammikkoon, yms. Ja se kaikki jatkui 6lk. Sitten päätin siirtyä erityiskoulun yläkouluun jossa oli miun kaverit 3-4lk. Se oli ihanaa aikaa kun ei kiusattu. Mutta sitten alkoi ammattikoulu... Siellä näky paljon vanhoja inhottavia tuttuja jotka puhu täyttä puppua miusta muille ihmisille, niin kukaan joka tunti heidät ei halunnu tulla tutustuu. Jopa osa parhaista kavereista joitten kanssa olin ylä-asteen. Mie murruin täysin, edes omassa luokassa ei otettu porukkoihin mukaan. Myöhemmin alko iskeä masennusta, heti 1 vuoden aikana. Miusta kiusaamiseen pitää oikeesti puuttua kunnolla rankalla kädellä. En ite edes uskalla tutustua oman ikäsiin ihmisiin kaiken sen sanomisen ja yksin jättämisen jälkeen. Tällä hetkellä on vain 3 parasta ystävää jotka ovat tuttuja ylä-asteelta ja ylipäätään siitä erityiskoulusta. Ja sen lisäksi uusi poikaystävä. Heidän avulla jaksan. Mie en ole koskaan kiusannut ketään. Enkä aijo kiusata sillä tiedän millasta se on. Ja se mikä satutti eniten oli se että kun pikkusiskoa alettiin kiusaamaan myös koska hänen ikäluokkansa oli miun kiusaajien siskoja/veljiä/serkkuja. Siskolta revittiin tukkaa, tehtiin samoja vaate tempauksia, yms. Ja samoin nyt ammattikoulussa kiusaaminen ja yksin jättäminen jatkuu. Miksei kiusaamista voida jo lopettaa?! Itkettää lukea uutisia pikku lapsista jotka masentuu ja miettii pahinta kiusaamisen takia. STOP KIUSAAMISELLE!

"Ansku"

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.