#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Lisäksi mukaan lähtevät mm. Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello. Liity joukkoon, käydään yhdessä kiusaamista vastaan!

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

4

symppaa

5 kuukautta sitten

1-2 luokalla olin normi pikkutyttö jolla kavereita oli, luulin että näin elämä oltiin mulle asetettu. Vaikka ykkös luokalla myöhästelin koulusta ja en tehnyt aina läksyjä se ei onneksi muuttanut mitään ä. Pääsin musiikkiluokalle 3luokalla se oli parasta! Sinä vuonna kuitenkin kiusaaminen alkoi... Oli kaks poikaa jotka kiusas mua, en tiiä miks? Eka otin kaiken huumorina enkä loukkaantunut. Mutta sitten se vain paheni, ne töni mua, potki talvisin jäälle ja vaikka sanoin opelle vaikka kuinka monta kertaa, nii mitään ei tapahtunut. Ope vaan sanoi että hän puhuu rehtorille mutta ei! Ope ei muka muistanut. Olin viisi kuukautta kiusattu, kunnes asia hoidettiin loppuun. Minua ei enää kiusattu, mutta sitten alkoi kiertää huhuja että paraskaverini varastaisi rahaa. Ja minä tyhmä lähdin siihen mukaan, se tuntui hirveältä, sitten kun asia oli sovittu tajusin että kuinka typerä olenkaan ollut! Nykyään saan kuulla koostani sisaruksilta huumorin merkeissä. Tsemppiä kaikille kiusatuille!

kiusatusta kiusaajaksi

20

symppaa

6 kuukautta sitten

Mun kiusaaminen on mennyt ihan liian pitkälle...Mua syytetään kiusaamisesta vaikka en ikinä mistään hinnasta kiusaisi ketään ja en ole kiusannutkaan ja ne jotka sitä väittää taitaapa juuri olla ne rak siis ihan paskat ihmiset lisää tuolla loppu päässä alko perus nimittelyllä haukkumisella tönimisellä sit kun kehuin itteäni ”jeee sain 100m pidemmälle heitettyä pallon kuin viimeksi” bff :lle sitten kaks tyyppii vaan tuli sanomaan että ”Et sä oo kyllä missään kehittynyt😒” sitten siirty tuohon missä mua syytetään kaikesta siitä nyrkrkkeihin ja lyöntiin ja potkuihin ja siitä tapon yritykseksi😱... TÄMÄ EI OIKEASTI OLE LIIOITELTU TARINA ja sit kun oli kuolemaisillani niin onneksi tuli semmoinen asia kuin ITSESUOJELUVAISTO mä kirkasin niin kovaa että se kuulu jonnekkin 2 kilsan päähän ja sit ne vaan alko nauramaan kokoajan ja mä aloin itkee ja sit ne oli samalla kun nauro että ”onneks ei murtunut niskat tai kaula🤣” eli siis koska ”haukuin” kiusaajia/murhan yrittäjiä paskoiksi joka on tapon yrityksen jäljeen ymmärrettävää. En halua aikuisille puhua koska pelottaa se että ne saattais suuttua koska en oo uskaltanu kertoo koska se ei olis hyvä asia jos ne sais tietää koska kyseleminen perässä jahtaaminen ja sun muu jatkuis siitä monta vuotta...😭

😭😱

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Olin ala - asteella ja meillä oli yks poika joka oli muuttanut Sakarin aikana meille hän oli aluksi kiva. Mutta kaikki muuttui heti kun me aloitettiin 1lk oli mennyt ehkä kaks viikkoa tai 3. Niin :nä leikin mun toisten kaverien kanssa ja hän oli tullut mukaan. Kun me jatkettiin hän halus koko ajan minut kiinni vaikka säännöt oli että jokaista pitäis ottaa kiini mutta ei lopettanu. Sitten kun me yritettiin puhua järkeä hän ei kuunnellut kun mä yritin vielä kerran sit hän suuttu. Hän alko töniä potkia ja hän ehti tehdä juuri pari asiaa niin kellot soi ja tunnit alko. Pari kuukautta jatku asia mua kohtaan. Mä sanoin opettajalle ja kiusaaja oli mukana siinä mä sanoin että hän on kiusannut mua 2 kuukautta jo. Kunnes kiusaaja avasi suunsa ja sanoi että mä valehtelen että kaikki mitä mä sanoin oli huhua ja opettaja usko kiusaajaa ja hän pystyi kiusata koko ykkösluokan. Sitten alkoi kesäloma ja olin helpottunut että hän ei pysty kiusaamaan mua ainakaan nyt kesän aikana. Kun kesäloma oli loppu ja eka 2lk päivä alko että kotona mä oksensin koska jännitti mennä kouluun koska kiusaaja oli siellä. Hän kiusasi ja kiusasi koko vuoden taas ei auttanut kun sanoi opettajalle tai kellekään muulle koska hän valehteli. Mutta vanhemmat uskoi vaan. Sitten kun 2lk loppui ja 3lk alkoi se oli mahdoton katastrofi. Koska oli yks päivä kun oli syksyä. Meillä oli loppumassa välkkä ja mä olin ollut hänen takana kävelemässä sisälle päin kunnes yksi kivi osu mun kenkään ja kompis hänen jalkoihin. Hän oli saanut raivokohtauksen ja tönäissyt minut kaukalon laitaa päin ja mulla oli mennyt ilmat pihalle ja hän löi minua selkään 3:sti ja juoksi äkkiä sisälle. Joulun ja uudenvuoden jälkee kun koulu taas alkoi. Minä olin ottanut yhen tytön pyyhekumin joka oli puoliks melkein rikki. Minä näytin muille kavereille kunnes sitten tämä sanottu kiusaaja sai sen ja alkoi venyttää sitä vielä enemmän ja kunnes tunti loppui mä katoin että ei kai se ole mennyt poikki ja siiten juuri siinä vaiheessa kiusaaja meni sanomaan että minä rikoin tämän tytön pyyhekumin vaikka minä en edes venyttänyt sitä tai irrottanut mitään. Kunnes sitten tämä tyttö sano kotona että minä rikoin sen ja että minun pitäisi ostaa uusi ja kun yks päivä asiasta oli tullut häppeningkiä niin koulun rehtori päätti että pitää tehdä palaveri minun, äitin, iskän, yhden opettajan ja itse rehtori. Me puhuttiin asiasta ja mä sanoin että minä en rikkonut sitä mutta silloin kun kiusaaja kertoi että minä rikoin sen niin rehtori alkoi huutaa mulle ja minun vanhemmille että jos yks on sanonut noin silloin se on totta ja vaikka se toinen sanoo että se ei ole totta niin silloin siihen ei voi uskoo. Kunnes mä juoksin kesken palaverin pois itkien koska minua ei uskottu. Minä lähdin minun vanhemmat tulivat autolla kotiin mä pyöräilin koska tulin kouluun pyörällä. Asia ei jäänyt siihen mutta en muista enempää asiasta kun että minut on melkein meinattu sokaista. Kaikki mun elämän aikana olevat kaverit ovat vielä olemassa onneksi.✌ rauhaa.

Kiusattu

5

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua on kiusattu eskarista-6luokan alkuun. Vieläkin tulee pieniä kiusamisia mutta en jaksa välittää, tai näyttää sitä että välitän. Kiusaaminen aiheutti mulle tosihuonon itsetunnon, mä olin tosi sosiaalinen mutta nyt oon ujo ja aika epäsosiaalinen. Yleensä yritän esittää, esm nauran aika usein vaikka ei naurata. Juttelen tunnilla jotta mua ei pidettäis nolona kun en muka uskaltais. Mua ahistaa uudet ihmiset tosi paljon. Mua ahistaa oikeestaan koko ajan joku enkä välttämättä tiiä ees mikä. Mua masentaa ja itkettää tosi usein. Musta on tullu itsetuhoinen. Oon ajatellu itsemurjaa. Kirjotin kerran itsemurha kirjeenkin. Mut en ikinä uskaltanu tehä sitä. Oon sortunu tupakkaan ja alkoholiin. Mua ahistaa et jos vanhemmat sais tietää. Ne kuitenkin tuomitsee mut. Oon varmaan koko suvun häpeä pilkku.

..

15

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua kiusattiin ala-asteella 4.-6.luokalla jättämällä pois porukoista ja puhumalla selän takana. Paras kaveri käänty muiden tyttöjen kanssa mua vastaan, vaan sen takia etten meikannu tai pukeutunu niinkun he ja mulla ei ollut 10-vuotiaana pojat mielessä. Oli ivallista pilkkausta ja kettuilua asioista. Koulussa kiusaamiseen ei puututtu mitenkään, opettajakin oli kiusaajien puolella. Olin aina joko yksin välitunnit tai nuorempien oppilaiden kanssa, jotka tunsin. En uskaltanut kertoa vanhemmilleni kuin vasta 6. Luokalla asiasta, koska se nolotti ja oli huono fiilis siitä, että ei oo kaikki hyvin. Kiusaaminen on mielestäni aivan typerää ja jos siihen ei aikuiset puutu millään tavalla, on jotain pielessä. Aikuisten ja varsinkin opettajien tulisi olla hereillä ja puuttua kiusaamistilanteisiin ajoissa, jotta vältytään niistä johtuvista tilanteista, kuten masennuksesta tai pahimmassa tapauksessa itsemurhilta. Minuun kiusaaminen jätti pysyvät jäljet, joita vuosien varrella ollaan korjailtu ja oon saanu itsetunnon takaisin. Jatkuva riittämättömyyden tunne joissakin ihmissuhteissa kumpuaa kiusaamisen jäljiltä edelleen.

Kiusaaminen sattuu

7

symppaa

5 kuukautta sitten

Eskaris yks samalta ryhmästä oli mun kanssa ja aluksi luulen et oli mun kaveri, mutta ei hän ollut. Olin vain hänen kanssaan enkä enää kenenkään muun mun oikeiden kaverien kanssa. Mä huutelin häävyyttömyyksiä hänen käskystä muille ja löin muita eskareita. Olimme eskarin pahikset. Enkä silloin tajunnut sitä. Kun menin ykköselle, sain vanhat ystäväni takaisin ja pyysin anteeksi. Tämä eskari "kaverini" vaihtoi koulua eskarin jälkeen. Enkä oo tavannu häntä enää. Kolmannella luokalla, meidän luokkaan tuli uusi oppilas otimme sen mukaan kaveri porukkaamme. Oli aluksi ihan mukava. Sitten kului muutama päivä ja hän alkoi parin mun ystävän kanssa syrjimään mua ulkopuolelle porukasta. Tätä syrjimistä jatkui kutoselle asti ja olin pääsääntöisesti välitunnit yksin tai yhden ystäväni kanssa joka ei ymmärtänyt tuota lapsellista syrjintää. Syrjimiseen kyllä puututtiin, mutta se pahentui. Koulussa alkoi kiertää huhu että haisen, koska kävin liikunta tunnin jälkeen suihkussa. Koko koulu välteli mua tai musta ainakin tuntui siltä. Ylä asteella syrjintä jatkui, eikä mul ollut enää yhtään ystävää. Olin yksin ja hiljainen. Mua haukuttiin haisuliksi, koska muka haisin, kun käytin deoderanttia ja kävin liikunta tuntien jälkeen suihkussa. Ihme, että sain kympejä ja ysejä koulussa, vaikka mut haukuttiin lyttyyn. Nykyään mun on vaikea saada ystäviä, ku vaan mietin mitä muut ajattelee.

Hiljainen hiiri

10

symppaa

6 kuukautta sitten

Kiusaaminen alkoi ala-asteella ja jatkui yläasteen loppuun. Tyttöjen kesken kiusaaminen oli aina epäsuorempaa, joten siihen ei voinut kukaan aikuinen puuttua. Enkä kyllä siitä ikinä kertonutkaan. Kiusaajat esittivät kaveria kasvotusten, sitten pilkkasivat selän takana. Monesti ryhmätöissä aloitin työn ryhmässä ja lopulta jäin yksin, koska muut ryhmäläiset vaihtoivat salaa aihetta. Yläkoulussa minusta leviteltiin juttuja, pilkattiin vaatteita ja kenkiä, jätettiin yksin. Sain kavereita muilta luokilta ja tukioppilastoiminta oli pelastukseni, mutta oppituntisin olin aina hyvin yksin. Kiusaajani eivät onneksi yksikään jatkaneet lukioon, joten elämäni suunta kääntyi ysiluokan päättyessä. Onnellisimmillani olin lukiossa ja yliopistossa, kun viimein ymmärsin, että saan olla juuri sellainen kuin olen ja minusta voidaan silti pitää, minua voidaan rakastaa.

Nainen, 31v

8

symppaa

6 kuukautta sitten

Minuun kohdistettu kiusaaminen on aina ollut melko lievää, eikä se ole sisältänyt fyysistä tai omaisuuden vahingoittamista. Silti kiusaaminen on jättänyt alituisen pelon hyljätyksi tulemisesta ja naurunalaiseksi joutumisesta. Lukemattoman monet kerrat olen ajatellut, "hei, toi vaikuttaa mukavalta tyypiltä,voisin mennä juttelemaan." Mutta sitten iskee pelko ja ahdistus. Entä jos hän pitää minua nolona tai outona. Minua ovat kiusanneet enemmän pojat kuin tytöt, ja siksi minulla ei juurikaan koko lapsuudessa tai tähänastisessa nuoruudessa ole ollut poikia kavereina, vaikka usein viihdyn poikaporukassa kun sattuma sinne johdattaa.

kokoperuskoulu

12

symppaa

6 kuukautta sitten

Kun olin pieni sanoin kaikille että isäni on kuollut. Oikeasti isäni oli alkoholisti ja minulle maailman pelottavin ihminen joten oli helpompaa kertoa hänen kuolleen ja sitä toivoin. Minua kiusattiin ala-asteellaa isäni kuolemasta ja siitä että olin muka läski ja ruma lapsi. Suurin pelkoni aina on ollut hylätyksi tulemisen pelko ja sen sain kokea pahimmillaan kun olin parhaimillaan aivan yksin 3kk. Kiusaamiseen ei puututtu ja se alkoi syömään minua sisältä ja nelosen alussa olin varma että haluan kuolla. Kuitenkin päätin että pysyn elossa äitiäni varten ja teen elämästäni parempaa. Minun kohdallani se tarkoitti että aloin itse kiusaamaan. Milloin laitoin minua vuotta nuoremman itkemään ja milloin tönäisin toisia maahan. 7 luokalla sain jopa omalla kiusaamisellani lapsuuden kiusaajani vaihtaamaan koulua. En tiedä miksi, mutta en kadu tekojani ja olen iloinen lapsuudestani. Sain kokea jotain kamalaa joka kasvatti itkevästä pikku tytöstä kauniin nuoren naisen joka ei pelkää sanoa omaa mielipidettä eikä varsinkaan pelkää muiden mielipidettä itsestään.

Kiusattu ja kiusaaja

4

symppaa

6 kuukautta sitten

Itse oon koulu kiusattu ja päässyt upeisiin työhommiin ja enää mua ei kiusata missään ja olkaa kärsivälisiä ja koettakaa jaksaa itsellekin se oli vaikeeta en mistään saannut apua kun vasta sitten kun pääsin kotoa pois haluun kiittää mun mummoa sekä pappa sekä lääkäreitä hartolasta ja muitakin tahoja oikeesit ootte auttanut mua todella paljo n eteen päin NYT HALUUN KIITTÄÄ TEITÄ ISOSTI SEKÄ ERITYISESTI NÖYRÄSTI ISOLLA SYDÄNMELLÄNI!!!!!

Lopeta kiusaus

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.