#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Lisäksi mukaan lähtevät mm. Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello. Liity joukkoon, käydään yhdessä kiusaamista vastaan!

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

4

symppaa

6 kuukautta sitten

terve. niinkuin nimimerkki sanoo, en tiedä olenko mitään niistä kategorioista mihin kirjoittajan pitäisi kuulua, mutta antakaa kun selvennän omia kokemuksia. oon kirjoitushetkellä 16 ja kerron nyt teille vähän mitä teidän ei pitäisi minun kohdalta matkia. ei koskaan. noniin, en oo koskaan tulkinnut mun kiusaamista (semmoista etäistä, nimittelyä, syrjimistä, somessa jne.) oikeaksi sellaiseksi. jätin sen kaiken vain huomioimatta ja se kipu mitä siitä aiheutui on edelleen siellä samassa pienessä pullossa, joka kuuluisi aina olla tyhjä. jos ette ymmärtäny metaforaa, niin tarkoitan, että oon survonu kaikki ikävät tunteet ja kivut sisälle tekemättä niille mitään, koska ajattelin niiden olevan hyödyttömiä ja aikaa vieviä. noh, vuodet vierii ja huomaan kuinka alan enemmän ja enemmän välittämään niistä pikkuasioista joita mulle sanotaan tai niistä asenteista joilla mua kohtaan käyttäydytään. temperamentti kasvaa ja joskus jopa huusin täyttä kurkkua keskellä kaikkia ja säikäytin kaverinikin. joskus oon jopa pientä väkivaltaa käyttänyt, johon kukaan ei sanonut mitään. vielä voisin mainita että olen transsukupuolinen ja kun vihdoin uskalsin tulla ulos somessa, sellainen hyväksyttävä uteliaisuus kääntyi typeräksi asenteeksi ja haukkuvaksi. menetin jälleen malttini ja pistin vastaan, hieman ilkeästi ja selkeästi ärsyyntyneenä. (käyttäisin rivompia sanoja, mutta ehkä en tällä kertaa.) annoin asiat taas olla ja survoin ne kuin kurkusta alas. antaa olla. ei niistä tarvi välittää. (kyllä tarvii. älkää ikinä ajatelko näin.) tänä vuonna yritän päästä uudelleen psykologin tai psykiatrin juttusille, koska ei näytä olevan kaikki kunnossa. sen pullon sisältö on jo niin valtava, ettei se kestä kauaa. (sanoin uudelleen, koska olen ennenkin ollut, mutta valehtelin olevani kunnossa. tiedän. älkää tehkö näin.) kaikki on muuten hyvin, tällä hetkellä ei ole kiusaamistapauksia lähipiirissä ja olen iloinen siitä, mutta tarviin vielä apua päästäkseni takaisin onnellisuuteen, joka minulta on vuosi vuodelta viety aina pieni osa kerrallaan. kiitos jos jaksoitte tänne asti ja kuulkaa mua tässä vielä, älkää tehkö samoja virheitä, menkää AINA kertomaan kelle tahansa joihin te luotatte. kaikki menee hyvin. mä lupaan että kaikki kääntyy parhain päin. kiitos taas ja tsemppiä jokaiselle, missä meettekin.

tietämätön

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Mä asun ihan yhen koulun vieressä, ja mul on siitä taloyhtiöstä yks kaveri. Oon syistä, joita en halua kertoa eri koulussa, ja mulla on sieltäkin kavereita. Kerran mä olin pelaamassa mun kaukana olevassa koulussa olevan kaverin kans pelaamassa (en siis ollu kaverilla kylässä, pelattiin omissa kodeissamme). Sitten se mun kaveri läheltä tahto tulla pelaa meijän kaa ja me päästettiin se. Koska mun lähikaverilla ei oo omaa mikkiä, me jouduttiin puhumaan Whatsapp ryhmäpuhelussa. No, mun kaukana asuva kaveri ja yks toinen kaukana olevan koulun kaveri alko haukkuu lähikaverii retardiksi, koska sillä ei ollut mikrofonia. No, munkin oli pakko tulla sen härnäämiseen mukaan, koska pelkäsin et mua alettais kiusata. Siitä lähtien meijän kaveri porukassa on kiertänyt huhu siitä kaverista. Asia on kuitenkin jo loppunut, ja ollaan vielä kavereita.

Anteeksi

16

symppaa

6 kuukautta sitten

mua kiusattiin kauan mun ylipainosta. kiusaaminen alko jo kun olin tarhassa. mua nimiteltiin ja heiteltiin takiaisilla ja kivillä ja lyötiin, mutta ikinä siihen ei puututtu. kun vihdoin koulu urani alotin, olin niin innoissani, että jes koulu! heti 1lk mua alettiin taas kiusaamaan. sillon mua alettiin kiusaamaan myös mun r-viasta. erotuin aina joukosta ja ihmiset aina muisti osottaa sen että olin erinlainen, niitten mieleestä huonolla tavalla. yritin kertoa kiusaamisesta, mutta koulu ei tehnyt mitään. kiusaaminen vaan jatku ja jatku ja paheni. kun oli 2015 kesä, millon olin just päässyt 5lk, aloin viiltelemään, koska oli niin paha olla kaiken sen kiusaamisen takia. 6lk lopulla, jotkut koululaiset sai tietää mun viiltelystä, ja siitä vasta se kiusaaminen alko. kun multa kysyttiin että miks viiltelen; mä sanoin että mulla on paha olla, koska mua kiusataan niin paljon. sain joka päivä viestejä ja jopa koulussa sellasia kommentteja että mun pitäis tappaa itteni. vanhemmat raportoi kiusaamisesta rehtorille ja opettajalle. asialle ei tehty yhtään mitään. mut laitettiin rehtorin kansliaan istumaan kiusaajien kanssa yksi kerrallaan ja sanottiin että selvittäkää tää. vähän myöhemmin sain kuulla, että rehtori oli sanonut muille oppilaille, mm. kiusaajille että ”se valehtelee, ei sitä oikeasti kukaan kiusaa”. kun 6lk loppu, olin niin onnellinen että pääsin siitä paikasta pois. mutta eihän se kiusaaminen siihenkään loppunut vaan myös kesälomalla mulle huudeltiin ja viestiteltiin. 7lk alko ja uus koulu alko. kiusaaminen tuplaantu taas. sinä maaliskuussa mä yritin itsemurhaa. mut otettiin vasta sillon tosissaan hoitotahojen ja opettajien puolesta. kiusaaminen ei kyllä loppunut. mä kärsin hiljaisuudessa, koska kukaan ei tehnyt mitään. mun 7lk suoritukset oli huonoja ja lintsasin koko ajan. just ja just pääsin luokalta. kun 7lk loppu, mä päätin että mä en kestä tätä enää, että mulla on liian paha olla. vaihdoin koulua sinä syksynä ja mut otettii (aika) avosylin vastaan ja sain ihania ystäviä ja opettajia.. myös hoitokontaktit on upeita. tällä hetkellä oon melkein vuoden ollut ilman viiltelyä, 19 elokuuta tulee vuosi täyteen. mä selvisin, ja oon ylpeä ittestäni vaikka en olis ikinä uskonut.

mhmyh

3

symppaa

6 kuukautta sitten

Minua alettiin kiusaamaan koska viihdyin enemmän poikien kanssa , ala-asteella asiaan ei mitenkään puututtu ja kun siirryin ylä-asteella kiusaajia tuli lisää. Tällöin alettiin avoimesti haukkua ja puhua pahaa selän takana. Luulin että saisin olla rauhassa ammattikoulussa mutta samalle luokalle tuli yksi poika joka oli osallistunut kiusaamiseeni joten hän jatkoi sitä ja kertoi kaiken muille luokan pojille. Onneksi minulla oli luokassa yksi tosi läheinen kaveri etten ollut yksin. Ekana amis vuotena sain paniikki kohtauksia kun piti pitää esitelmä , luokka kaverini auttoi minua ja loin itselleni suoja muurit, toinen ja kolmas vuosi meni niin etten välittänyt muista luokkalaisistani pätkääkään , minua pidettiin itsekkäänä , ja vaikka olisin halunnut olla mukava edes yhdelle luokkalaiselle en voinut sillä olin jo luonut kuilun jota en voinut ylittää. Olen edelleen epävarma isommassa porukassa sillä pelkään että minua aletaan syrjimään taas. Onneksi olen jo pikku hiljaa päässyt tästä eroon , kiitos ystävien ja psykologin jolla jouduin käymään pitkään ennen kuin taas uskoin kiltteyteen ja ihmisyyteen . Toivon että jos sinua kiusataan tai huomaat jotakuta kiusattavan ilmoita asiasta , ja puhu asiasta paljon , se voi tuoda muutoksen parempaan

Kiusattu

11

symppaa

6 kuukautta sitten

Kaikki alkoi kun menin uuteen kouluun. En tuntenut ketään mut luulin et saisin aika nopeesti kavereit. Aluks kaikki meni iha hyvi mut sit muut huomas et oon outo siitä se kiusaamine alko. Mua kiusattii noin 4vuotta ei se kyl vieläkää oo kokonaa loppunu mut jooh. Se kiusaaminen ei ollu niin pahaa mitä se vois olla mut kyl se silti satutti olin aina yksinää kukaa ei vaa jaksanu mua. Onneks sit tapasin yhen tosi mahtavan ihmisen joka on ollu mun tosi hyvä kaveri ainaki 5vuotta. Kiusaaminen jätti muhun aika pahat arvet enkä sen takia pysty liikkumaan melkein missään kun en voi tietää mitä mulle huudellaan. Suosittelen kertomaan jollekkin jos just sua kiusataan ite tein sen virheen et en kertonu ois ehkä pitäny. ♡

Nainen, 14v

2

symppaa

6 kuukautta sitten

Itsellä kiusaaminen vakavimmillaan 6. luokan kevätlukukaudella, ja 3-4. luokilla. Nuorempana minua kiusasi eräs poika, jota pelkään edelleen tämän takia. Hän mm. Kaatoi maahan niin että jalkaani sattui, haukkui aina kun näki ja ahdisti seinään. Ja arvatkaapas mikä oli hauskin juttu? Viimeisinpänä mainittu tilanne tapahtui keskellä koulun käytävää, joka silläkin hetkellä vilisi sekä oppilaita että opettajia, mutta kukaan ei tehnyt mitään. Vanhemmalla iällä kiusaaminen oli ryhmän ulkopuolelle jättämistä, huhujen levittelyä, nöyryytystä yms. Tähän puututtiin vasta viimeisellä kouluviikolla, ja kun äitini soitti silloiselle opettajalleni että minua syrjitään, tuli opettaja sanomaan minulle: "Yritäppä kumminkin mennä muiden mukaan", ja siihen se jäikin.

Kiusattu

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Minua ollaan kiusattu 1-8 luokkaan asti. Minua ollaan Lyöty, potkittu, ja raahattu asvalttia vasten että naama ja käet oli iha verillä sitä jatku 8 vuotta. Kerran minun vaatteeni uitettiin vessan pöntössä johon oli kusettu. Poliisi on puuttunut tähän kolme kertaa eikä ole tapahtunut mitään. :(

...

2

symppaa

6 kuukautta sitten

Olin pienenä todella ujo, joten olin helppo kohde. Minua haukuttiin ala-asteella ja minulle naurettiin. Tuoliini oltiin kerran laitettu nastoja joten istuin niiden päälle. Olen kokenut henkistä ja fyysistä väkivaltaa. Nyt olen yläasteella. tilanne on helpottunut, mutta kuulen silti vieläkin ilkeitä kommentteja ”tekis mieli hakkaa sut”. Itsetuntoni on huono ja muistan edelleen monet ilkeistä kommenteista joita sain ala-asteella. Kuitenkin eräs joka haukkui minua tuli pyytämään anteeksi ja kertoi, että syynä oli hänen oma paha olonsa. Olin iloinen, että hän pyysi anteeksi mutta niitä sanoja en silti unohda. Älä kiusaa. Se jättää ikuiset arvet.

kiusattu

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua kiusattiin todella paljon ykkösellä. Olen myös itse kiusannut yhtä tiettyä henkilöä koulussa ja kadun sitä aivan mielettömän paljon ja olen pyytänyt ja saanut anteeksi 🙏🏼 Mutta ei siitä sen enempää... Mua siis kiusattiin ykkösellä esimerkiksi mun parhaat kaverit oli suurin syypää siihen että koulukiusaamisen takia vaihdoin koulua ja se sattuu edelleen 🤧😢Koska ihmiset miettikää nyt teidän parhaat ja melkein ainoot kaverit juoksee sua karkuun, haukkuu sua, syrjii, valehtelee, puhuu paskaa ja sit viel ku kerrot opettajalle tai rehtorille tai ihansama kenelle aikuselle koulus, ni niit ei kiinnosta... Että ainut mitä tähän lisään on että STOPkiusaamiselle 🛑 #Stopkiusaamiselle

Kiusattu

1

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua kiusattiin ala-astella ekan kerran, mua kiusattiin sen takii ku olin nii sosiaalinen ja halusin olla kaikkien kaveri, kun mua ruvetiin kiusaamaan mä jätin "ei niin suositut" yksin joka näin jälkeenpäin tuntuu tosi pahalta. Mua kiusattiin tosi pahasti jossain vaiheessa ja sen takia musta tuli syrjäytyneempi. Ylä-asteella mua sitten kaikki vanhat tapahtumat rupes tulee mieleen ja päädyin satuttamaan itseäni musta tuli tosi sulkeutunu ja en uskaltanu tutustua uusiin ihmisiin. Nykyään olen paremmassa kunnossa itseni kanssa en täysin kokonaan kylläkään mutta huomattavasti paremassa kuitenkin lähdin opiskeleman ligistiikka alaa vaikka se pelotti ihan hirveästi ja nykyään olen mitä ihannimmassa ammatissa ajamassa rekkaa joka on ollut minun ihan lapsuuden unelma ammatti

#STOPkiusaamiselle

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.