#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Lisäksi mukaan lähtevät mm. Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello. Liity joukkoon, käydään yhdessä kiusaamista vastaan!

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

10

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua haukuttiin netissä nimettömänä. Sanottiin rumaksi vanhanaikaiseksi ja etten löytäisi ikinä sitä oikeaa. Mietin miten joku voisi laittaa minulle tuollaisia asioita ja loukata minua noin.

Nainen, 15v

6

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua kiusattiin ala asteella siksi että olin ujo ja hiljainen persoona. Mua jätettiin ulkopuolelle ja syrjittiin. No sitten kun kutosluokka alkoi niin aloin silloin tykkää artistista kenestä moni ei tykännyt ja siitä alkoi iso alamäki. Mua alettiin välttelee, syrjii ja jättää ulkopuolelle entistä enemmän..... Musta puhuttiin paskaa selän takana, puhuttiin paskaa mun lempiartistista mun kuullen että mulle tulis paha mieli. Mua alkoi kaiken ton takia ahdistaa mennä kouluun koska tiesin että tuun kuulee tota samaa paskaa joka päivä ja kokee tota samaa paskaa mitä koin joka päivä. Mulla kävi mielessä itsemurha koska en enään jaksanut sitä paskaa..... mutta tässä sitä edelleen ollaan. Nykyään kaikki on hyvin!

entinen ujo ja hiljainen persoona

4

symppaa

6 kuukautta sitten

Itse oon koulu kiusattu ja päässyt upeisiin työhommiin ja enää mua ei kiusata missään ja olkaa kärsivälisiä ja koettakaa jaksaa itsellekin se oli vaikeeta en mistään saannut apua kun vasta sitten kun pääsin kotoa pois haluun kiittää mun mummoa sekä pappa sekä lääkäreitä hartolasta ja muitakin tahoja oikeesit ootte auttanut mua todella paljo n eteen päin NYT HALUUN KIITTÄÄ TEITÄ ISOSTI SEKÄ ERITYISESTI NÖYRÄSTI ISOLLA SYDÄNMELLÄNI!!!!!

Lopeta kiusaus

3

symppaa

5 kuukautta sitten

1-2 luokalla meidn luokalla oli poika joka puhui pelkästään viroa ja muutaman sanan suomea. Kerran tuo poika tuli kysymään että voiko se tulla leikkimään meidän kanssa. Me ei oikein haluttu leikkiä sen kanssa kun meillä oli joku oma leikki ja se ei puhunut suomea paljon. Seuraavalla tunnilla opettaja kysyi tunnilla kuka syrji sitä poikaa ja mä kerroin ettämä ja ne lun kaverit. Olin ainoa joka pyysi pojalta anteeksi sillä mun kaverit oli eri ryhmässä . Tuntuu siltä että mun yksi kaveri on jotenkin vähän alkanut syrjiä mua (sen nimi on nyt vaikka Minttu). Mun kaveri porukassa siis on 4 tyyppiä ja se yksi minttu ei halua että olen kahdestaan yhden toisen tytön kanssa(sen nimi olkoon Mia). Kerran Minttu sitten lähti saattamaan Miaa ja sanoi kolmanelle kaverille (olkoon Linda) että ei halua että mä tulen mukaan saattamaan Miaa. Linda kertoi tämän mulle kun pyöräiltiin yhdessä kotiin. Tuntuu että se Minttu vieläkin luo ikäviä katseita muhun jos vaikka pääsen sen Mian pariksi jossain parityössä.

Syrjijä

13

symppaa

6 kuukautta sitten

Kiusaamista on ollu pitkään ja se alko ihan eskarissa perus syrjimisellä ja nimittelyllä mut pahinta oli kun se siirtyi nettiin ja ne kiusaajat pääs jopa "kotiin" asti huutelee kaikkee ja sit rupeski jo hauskana memenä levii netis settiä joka oli inhottavaa. Homma on aika paljon rauhottunut vasta kun muutti toiselle paikkakunnalle.

Mies, 20v

6

symppaa

6 kuukautta sitten

Eli siis mun kaks parasta kaverii oli ennen syrjiny muo ne ei enää ottanu muo mihinkään mukaan ja oli vaa kahestaa. En tiiä miks en uskaltanu kertoo opelle/vanhemmille. Yhtenä päivänä mä en enää kestäny sitä ja sitte laitoin niille viestii siitä asiasta ja ne pyys anteeks. Siitä lähtien ollaa oltu parhaita kavereita...💓

Syrjitty):

7

symppaa

6 kuukautta sitten

Eräs aurinkoinen keskiviikko koitti ehkä yksi hirvein ja elämää muuttavin päivä mun elämästä. Olin justiinsa alottanu uuden kouluvuoden ja pikkuhiljaa olin jo alottanu itsekkin kyseenalaistamaan riitänkö ja oonko kaunis millään tavalla. Päätin sitten puolustaa parilta kiusaajalta kiusattua, kun näytti siltä että tilanne oli eskaloitumassa tosi pahasti. Nää kiusaajat, mun ikäiset kovispojat käänty sitten mua vastaan ja alko haukkumaan lihavaks sekä pilkkaamaan mun vaatteita. Kyllähän se sattu tosi paljon vaikken sitä niille näyttänytkään. Lopputuloksena oli sitten se että sairastuin anoreksiaan ja en enää uskaltanu pukea sellasia vaatteita joista tykkään. Ainoastaan tää yks kerta muutti mun elämän totaalisesti ja jätti muhun syvät arvet. Loppu hyvin kaikki hyvin, nyt oon jo parantunu ja uskallan pikkuhiljaa olla taas oma värikäs persoonani

Selvisin

5

symppaa

5 kuukautta sitten

Mä itse olen ollut kiusattu, ja myös kiusaaja. Mua alettiin kiusata heti ensimmäisellä luokalla, haukkuen, pilkaten ja musta keksittiin tyhmiä juttuja. Mun korvaan huudettiin ja mua säikyteltiin ja kun säikähdin ne kaksi kiusaajaa vaan nauro ja lähti pois. Olin ykkösluokalla tosi ujo. En uskaltanut kertoa opettajille siitä, kotonakin se oli hieman vaikeaa. Ekan luokan loppua kohden se kuitenkin väheni, kunnes muutinkin kokonaan toiselle paikkakunnalle toisella luokalla. Koulu vaihtui ja sain uusia kavereita. Mutta ensimmäisen kouluvuoteni jälkeen jälleen uudessa koulussa olin edelleen tosi ujo enkä meinannut juurikaan päästä piireihin mukaan. Muistan eräänä päivänä itkeneeni koulun pihan portailla ja kuulleeni erään luokkalaiseni sanoneen: "Mä en ees jaksa kattoo sua." Kaikki järjestyi kuitenkin. Meistä tuli sen ihmisen kanssa tosi hyviä ystäviä silloin ja aloin tulla toimeen luokkani kanssa. Olin todella onnellinen kun vaihdoin koulua. Siellä sain ystäviä, joista muutama on ystäväni edelleen. Minusta tuli itsevarmempi. Enää en edes kuvittelisi olevani sama tyttö kuin silloin. Mutta jossain vaiheessa mielentilani muuttui. Tuli riitoja ja ongelmia kavereiden kanssa. Kävin kerran jopa yhteen kaveriini kiinni ja jouduin isoihin ongelmiin. Kutosluokalla koin tulleeni petetyksi. Minusta tuli äärimmäisen vihainen ja sanoin parhaalle ystävälleni mitä rumimpia asioita koulussa päin naamaa ja tyhmänä, jatkoin samaa haukkumista ja uhittelua netissä vapaa -ajalla. Tönin ja tiputtelin hänen tavaroitaan. Ja se jos mikä oli lapsellista ja tyhmää. Ja voin myöntää, koska sellaista tein, mulla ei ollu henkisesti hyvä olla. Purin pahaa oloani. Mun maine siinä luokassa meni täysin tyyliin. Mutta kului aikaa ja tajusin että toimintani on todella tyhmää. Pyysin anteeksi. Ymmärrän miksi hän ei heti antanut anteeksi. Hän oli minulle vihainen kauan ja pelkäsin ettemme enää palaisi ystäviksi. Mutta ajan kanssa, hän antoi anteeksi ja saimme asiat sovittua. En olisi voinut kiitollisempi olla silloin. Ja siihen lopetin kiusaamisen, enkä enää ikinä siihen lähtisi. Kiusaaminen on väärin. Kenenkään ei pitäisi joutua kiusatuksi. En osannut antaa itselleni anteeksi vähään aikaan asioiden selvittyäkään. Kaduin ja häpesin sitä mitä tein, pitkään mielessäni. Ja kadun sitä aina. Mutta se on mennyttä, eikä enää ole onneksi läsnä arjessani. Tiedän siis miltä tuntuu olla kiusattu. Tiedän myös millaista on olla kiusaaja. Kumpikaan vaihtoehdoista ei ole millään tavalla loistokas.

Kiusattu kiusaaja

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Oon aina ollut omanlainen persoona ja sen takia minua ala-asteella luultavasti alettiinkin kiusaamaan. Kiusaaminen jatkui koko ala-asteen mutta kutosella olin jo päässyt sille tasolle että en ollut kiinnostunut siitä. Yhdessä vaiheessa sorruin itsekin kiusaajaksi sillä halusin hyväksynnän porukkaan kiusaamisen loppumiseksi, sitä olen aina katunut. Nykyään kiusaamista minua kohtaama aina välillä havaitsen, mutta se ei kiinnosta eikä ole se ollut mitään jatkuvaa.

Kiusattu

4

symppaa

6 kuukautta sitten

Mä kerran huomasin kun mun kaveria Kiusattiin. Niin menin puolustamaan sitä. Sit sanoin sille kiusaajalle että se ei saa kiusaa sitä mun kaveria. Sit siihen tuli opettaja paikalle ja sit se kiusaaminen loppu

....

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.