#STOPkiusaamiselle – yhdessä kiusaamista vastaan

Joidenkin asioiden suhteen on hyvä olla nollatoleranssi. Kiusaaminen on yksi niistä. Sen lisäksi, että ei sorru itse kiusaamaan, on hyvä myös puuttua asiaan, jos näkee jotakuta kiusattavan.

Citycon on jo pitkään tehnyt yhteistyötä nuorison ja nuorison kanssa tekemisissä olevien toimijoiden kuten vartijoiden kanssa. Kauppakeskuksissamme on yhteensä yli 3 000 STOP kiusaamiselle -lupauksen tehnyttä. Lisäksi mukaan lähtevät mm. Lakko, Tuure Boelius, Jennysvoices, Karoliina Tuominen, ZoneVD, Jasminsofi, Sara Parikka, Sara Vanninen, Pesojoonas, Jekku Berglund, Tamankylanhomopoika, Veerabianca, Minja Koskela sekä Sonja Aiello. Liity joukkoon, käydään yhdessä kiusaamista vastaan!

LUE LISÄÄ CITYCONIN TOIMINNASTA NUORTEN KANSSA

Katso ketkä kaikki ovat jo mukana!


Kiusaaminen voi jättää kipeät arvet niin kiusatun kuin kiusaajan elämään pitkäksikin ajaksi. Usein puhuminen auttaa. Muiden muassa tubettajat Lakko ja Tuure Boelius kertovat videoilla omista kokemuksistaan ja ennen kaikkea siitä, miten he ovat selvinneet voittajina.
Lue myös some-vaikuttajien omakohtaiset tarinat.

View this post on Instagram

kaupallinen yhteistyö: Citycon Kauppakeskukset Mä oon ollut se, joka on sulkenut silmät kiusaamiselta. En oo puolustanut heikompia, vaikka siihen olisi ollut mahdollisuus. Koin, että pääsen helpommalla kun käännän pääni ja välttelen vastuuta. Se mitä en tajunnut oli, että käytökselläni tein kiusaamisesta hyväksyttävää. Olin mukana tuottamassa pahaa oloa - toimin arvojeni vastaisesti ja se hävettää. Vasta sen jälkeen kun mua on puolustettu, oon tajunnut miten tärkeää se on. Miten hyvä tunne on se, ettet jääkään yksin. Että joku toinen välittää ja on valmis heittäytymään arvostelun kohteeksi, jotta sulla olis parempi olla. Jos tänäpäivänä kohtaan kiusaamista, pyrin parhaani mukaan puuttumaan siihen. Tapahtuipa se sitten ulkona kaduilla tai somessa. Tapahtuipa se tutulle tai tuntemattomalle. Välillä mietin, että kannattaakohan tässä nyt avata suu ja kuuluukohan tää ees mulle, mutta sit muistan, että mitä menetettävää mulla on? Kiusaaminen kuuluu meille kaikille, jokaisella meillä on oikeus ja vastuu puuttua siihen. Mä haluan olla mukana kitkemässä kiusaamista tästä yhteiskunnasta, eikä se tapahdu sillä että olen hiljaa ja käännän pääni. Jokainen meistä tarvii tukea ja joskus se pieni ele, joka ei vaadi multa kauheesti, voi olla korvaamaton sille toiselle. Käy lukemassa kiusauskokemuksia ja/tai jättämässä omasi osoitteessa stopkiusaamiselle.fi. Storyssa lisää ❤ #stopkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan 📷: @gullichsen

A post shared by SARA TICKLE (@saratickle) on

View this post on Instagram

Kaupallinen yhteistyö Citycon Kauppakeskukset kanssa | Tässä kuvassa puhutaan kiusaamisesta ja siitä, kuinka itse olen ollut aikoinani koulukiusaaja. Kiusaaminen on helppo tapa purkaa pahaa oloa. Ei tarvitse käsitellä omaa kipua, heittää sen vaan eteenpäin. Ihmisillä on vaikeita asioita elämässä, ja kaikilla ei välttämättä ole taitoja käsitellä pahaa oloaan tai ei ole ihmisiä ympärillä auttamassa sen kanssa. Tämä ei tietenkään oikeuta kiusaamiseen. Osa syy kiusaamiseen voi myös olla halu kuulua joukkoon, ja halu kuulua siihen “parempaan” ryhmään mieluummin kuin alistettuun ryhmään. Halutaan nostaa omaa sosiaalista asemaa. Olen miettinyt syitä omalle kiusaamiselleni. Ehkä se oli omaa heikkouttani ja epävarmuuttani, jota yritin piilottaa olemalla kovempi, mitä olin. Ehkä se oli huomion hakemista tai hyväksyntää. Sen tiedän ettei kiusatussa ollut koskaan mitään vikaa. Koen, että turvallisten tilojen luominen, oli kyseessä sitten työpaikat, koulut tai kauppakeskukset, on tärkeässä osassa kiusaamisen lopettamisessa. On meidän kaikkien tehtävä luoda psykologisesti turvallisia tiloja ympärillä oleville ihmisille. Kohdataan ihmiset ihmisinä. Juuri niin kauniina ja keskeneräisinä, mitä he ovat. Kuunnellaan ja nähdään toisemme. Käy myös lukemassa muiden tarinoita kiusaamisesta stopkiusaamiselle.fi saitilta Kuva @yagila #STOPkiusaamiselle #yhdessäkiusaamistavastaan

A post shared by Joonas Pesonen (@pesojoonas) on

Voit jakaa tarinasi nimettömänä, oletpa sitten kiusattu tai kiusaaja. Luethan ensin ohjeet. Somessa voit haastaa kaverisi mukaan kiusaamista vastaan ja julkaista oman kiusaamisen vastaisen kannanottosi käyttämällä #STOPkiusaamiselle. Tehdään yhdessä stoppi typeryydelle!

Kaipaatko apua?

3000/3000

TARINAT

1

symppaa

6 kuukautta sitten

Ala-asteen alussa oli yksittäisiä kiusaamistapauksia, kuten lyömistä tai lällätystä. Varsinainen kiusaamisongelma alkoi 5-luokalla, kun vaihoin toiseen luokkaan. Minut jätettiin aivan ulkopuolelle enkä saannut kavereita. Minua haukuttiin tyhmäksi ja lavastettiin ilkivallan tekijäksi. Sitten porukka väitti, että olin muka kiusaaja, johon opettaja uskoi. Sitten mentiin yläasteelle ja suuri osa mun luokkalaisista tuli samaan luokkaan. Siellä oli myös uusia ihmisiä, jotka kuitenkin päätyivät minua vastaan. Minut jätettiin jälleen ulkopuolelle ja ei lisätty luokan Whatsapp-ryhmään. Kerroin luokanvalvojalle, mutta ei uskonut minua vaan sanoi, että se on mun oma syy, miksi olen yksin. Töitäni haukuttiin. Vaatteitani heiteltiin. Minulle naurettiin. Kasiluokalla mun mielenterveys huononi ja aloin viiltelemään. Osa opettajistani alkoivat myös syrjimään minua. He eivät auttaneet minua, kun sitä tarvitsin, arvostelivat minua ilkeästi sekä välttelivät minua kun tulin lähelle. Minulla on kavereita toisessa luokassa, osa lapsuudenystäviä ja loput äskettäin tutustuneita. Heihin sain tukea. Keväällä sanoin reksille että halusin vaihtaa luokkaa. Ysiluokalla sitten pääsin uuteen luokkaan, jossa oli mukavia luokkakavereita ja opettajia. Myöhemmin alkoi lukio, jonne menin yksin. Sitten kiusaaminen alkoi. Kiusaajani oli yksi tyttö, joka oli tuttu ala- ja yläasteelta. Aiemmin teki mitä tahansa, ettei tarvitsisi työskennellä mun kanssa. Väitti muille koululaisille, että haukuin heitä. Jäin aivan yksin. Kukaan ei halunnut olla ystäväni, eikä kukaan sietänyt minua. Erosin lukiosta huhtikuussa. Tämän kesän aikana kerroin lukion reksille, että kyseinen tyttö juoruilee ja kiusaa. En tiedä, onko reksi edes puhunut kiusaajan kanssa. Opiskelen nykyään amiksessa toisessa kaupungissa. En ole päässyt tollaisista kokemuksista läpi ja usein ajattelen menneitä. PS. Jos olet kiusaamisen uhri, kerro aina kiusaamisesta luotettavalle henkilölle!

Kiusaamisen uhri

15

symppaa

6 kuukautta sitten

Miten tän pitäs alottaa mulla on siis lukuhäiriö. Mä en tiedä voiko tätä sanoa kiusaamiseksi mutta tää on satuttanut mua henkisesti. Kerran kun oltiin mun kahenkaverin kaa tekemässä tehtäviä yhessä huoneessa oltiin siis koulussa. Niin sinne tuli kaks poikaa tekeen myös tehtäviä. No siinä kun tehtäviä tehtiin mä en muista miten päädyttiin siihen tilanteeseen yks niistä pojista rupes lukeen mun viestejä yhestä whatsapp keskusteluja ja mä en osaa kirjoittaa yhtä hyvin kun muut. Niin siinä vaiheessa kun niitä viestejä ruvettiin lukeen niin mä halusin vajota maan alle ja pysyä siellä tai huutaan niile 'NYT VI**U HILJAA MÄ YRITÄN OIKEESTI PARHAANI MUTTA MÄ EN VAAN OSAA KIRJOITTAA KUNOLLA VOINKO MÄ SILLE MITÄÄN' mutta mä en tehnyt mitään. Mua ahistaa nykyaikana kirjoittaa välillä kun pelkään että joku näkee mun kirjotukset ja alkaa nauramaan.

Lukuhäiriöstä kärsivä ihminen

5

symppaa

6 kuukautta sitten

Kaikki meni hyvin kakkos luokkaan asti kunnes tuntu että kaverit hylkää, en tiennyt mistä se johtui. Parissa vuodessa kaverit oli tullut takaisin ja kavereita oli tullut lisää. Nelosen lopussa luokan muut tytöt alkoi haukkumaan minua hikeksi ja läskiksi,kiusaamalla harrastukseni takia jonka syynä todennäköisesti oli kateus koska olin saanut ensimmäisen hevoseni yli vuosi sitten mutta he sai tietää siitä vasta. Vitosen alussa aloin esittämään olevani kiusaajieni kaveri, menetin siihen tosin hermoni ja kiusaaminen paheni itsetunto laski. Vitosen keväällä pyörryin koulussa minulta oli pudonnut painoa 5kg kuudessa kuukaudessa. Tajosin että olin sairastunut jonkinlaiseen syömishäiriöön olin rakastunut nälän tunteeseen, otin itsestäni vallan ja sain pois rakkauteni nälkää kohtaan. Kiusaamiselle ei tosin vieläkään näy loppua.

Kiusattu

0

symppaa

6 kuukautta sitten

Mua kiusattiin 7vuot haukuttiin läskiks rumaks ja syrjitty sekä löyty ja potkittu enkä oo kertonut siitä kenellekkään olen pitänyt sen kaiken sisällä joka on tosi huono idea kertokaa kenelle tahansa se auttaa!

Kiusattu

4

symppaa

6 kuukautta sitten

Mä olin menossa kotiin mun silloiselta kaverilta (joka nykyään vaan kattoo mua ilkeesti ja varastaa jne) ja sit yhtäkkii kaks mulle ihan tuntematonta teiniä huusi/haukku mua huoraks ja rumaksi ja silleen. sen jälkeen minä oon pelänny kulkee yksin jonnekin missä saattaisi olla ihmisiä jotka näkee mut jotenkin erilaisena:(

Erilainen

0

symppaa

6 kuukautta sitten

joskus tutustuin netissä yhteen tosi ihanaan ihmiseen. me oltiin tyyliin parhaita kavereita kunnes viikko ennen joulua se alko laittaa mulle kaikkee tappouhkauksia jne. hän laitto mulle ainakin "tapa ittes ketun idiootti" "tapan sut" "viillän sun rsnteet, jalat ja mahan auki" ja kaikkee tommosta paskaa. niitä viestejä tuli viis-kuus päivää putkeen päivin ja öin. en uskaltanu kertoa mun vanhemmille enkä kellekkään. kuiteski mun sisko oli huomannu että mulla ei oo kaikki hyvin ja tuli jutteleen mulle. kerroin sille kaiken ja sit kerrottiin yhessä myös mun vanhemmille. siitä tehtiin rikos ilmotus ja tälläst ja hän joka niitä viestejä laitto pyyd mult anteeks myös. unohin sen asian mutta valitettavasti mua oltiin alettu 5lk kiusaamaan ja ku joululomalta palasin kouluun kaikki ne viestit palas mun mieleen ja pyöri koko ajan mun mielessä. mua on ahistanu koko kevään ja kesön tähän asti. tätä kirjottaessakin mua ahistaa. mulla on pari kertaa puukko tarttunut käteen js tullut pari haavaa jalkaan. nään siitä tyypistä painajaisia jotka ei ole hirveen kivoja. niissä hän viiltelee mua ympäri mun kehoa en halua kertoa tarkemmin. nään myös hänestä ja muistakin asioista harhoja. olin mun kavereiden kanssa viettämässä yhdessä paikass iltaa ja näin että se tyyppi kävelis sielä(se oli pelkkää harhaa) ja sain hirveen paniikki kohtauksen. illalla itken itteni uneen koska en halus mennä kattomssn niitö hirveitä unia. tänään koulussa köksän tunnilla istuin chillisti omalla paikallani ja näin seinällä puukkoja. sitten alko tulee taas harhoja. näin että se tyyppi olis sielä luokassa ja ottais sieltä yhden puukon ja lähtis kävelee se puukko kädessä mua kohti. sain taas hirveen paniikki kohtauksen. mun luokkalaiset vaan nauro mulle. ja opettaja käski vaan häipyä luokasta. koko loppu koulupäivän istuinki koulun vessassa itkemässä ja miettimässä paskaa elämääni. jos jaksoit tänne asti lukea niin oon tosi kiitollinen ja toivon että sulle ei ikinä täänöstä tapahtuis tai et sitä ite tekis. ootye ihania vaikka en teitä tunnekkaan <3 kiitti vielä kun luit tänne asti :33

arvet ei katoa 2

10

symppaa

6 kuukautta sitten

Oma kokemukseni kiusaamisesta on aika ikävä. Minua kiusattiin peruskoulussa paljon.. fyysisesti ja henkisesti 😞 elämä oli sillon yhtä helvettiä! "Pissahousu" henk koht sairauden oireiden takia.. "paskanenä" nenässä olevan luomen takia 😑 "läski" kerjäläinen joka asuu roskiksessa 😢 sillon alkoi viiltely.. se riistäytyi käsistä.. ihan kirjaimmellisesti.. kärsin siitä vieläkin, paljon myöhemmin 😭 jouduin vaihtamaan koulua.. kuntouttavalle luokalle mis olin 2v.. 8 & 9lk 😞 elämä oli liian rankkaa

Nainen, 20v

3

symppaa

6 kuukautta sitten

Miu kiusaamiseen ei oo syytä... kiusaaja sano vaa et se on läppää...NE EI VITTU TAJUU ET SE EI TUNNU LÄPÄLTÄ #STOPkiusaamiselle

Kiusattu

8

symppaa

6 kuukautta sitten

9vuotta kiusaamista. Varsinkin fyysistä väkivaltaa. Pojiilta. Potkimista hakkaamista. Vapaudenriistoa, rahan kiristystä. Kiusaaminen oli pahempaa vapaa-ajalla ja jatkui myös lesälomalla. Opeytajat näki kyllä mutteivät puuttuneet. Paitsi silloin kun löinkin takaisin. Eihän tyttö saa lyödä. Ala-asteen opettaja kiusasi myös hän oli suurelta osalta vaikuttamassa, että kiusaaminen lisääntyi ja rasistui. Yläasteella mukaan tuli vanhemmat pojat ja homma vain paheni. Elettiin 70- 80 lukua. Kiusaaminen loppui kun lähdin 86 pois paikkakunnalta. Mutta selvisin siitä. Olen antanut anteeksi kiusaajille. Mutta ei niitä unohtaa voi.

Kiusattu

6

symppaa

6 kuukautta sitten

mulla oli kavereita paljon 1 luokalla. siitä ei sen enempää. mua alettiin kakkos luakalla kiusaamaan. en tiedä edes vielä 15 vuotiaana mistä syystä. mun kiusaaminen on aina ollu vähä radikaalimpaa. mua on fyysisesti kiusattu tosi paljon ja vielä nykyäänki mä välillä mietin niitä aikoja vaikken haluis. joka välkkä mun tykö tultii ja sitte se alkoo. mua heiteltii kivillä marjoilla hiekalla kepeillä ja mua hakattiin ja potkittiin paljon. se oli niin perseestä pitää sitä raskasta taakkaa päällä ku näkee yhä sen mieles kuinka mä sain kipeetä. en vain henkisesti vaan myös fyysisesti. mun paapa oli kuollut niihin aikoihin ja ihme kyllä mua alettiin siitäkin kiusaamaan. voitte vain ajatella kuinka nelosluokkalaisen pojan syrän särjettiin siinä koulun käytävillä henkilökohtaasesta asiasta. mun kiusaaminen oli niin raskasta että mä aloin lintsaamaan koulusta. mulla oli nelosen loppu toristukses 111tuntia poissa oloa. numerot tipahti ku kivi. mä olin niin murtunu että mä itkin koulussa ja kotona ei tullu uni vaan itki öisinkin. ja opettajia ei kiinnostanu ollenkaan. ne vaa kattoo päälle sanomatta sanaakaan. olin ykkösellä erittäin positiivinen ja sosiaalinen ulospäin suuntautuva poika. niin se vaan jätti arvet. nykyään oon muuttunu elämäniloosesta poijasta hiljaseksi introvertiksi. mulle on tosi hankalaa puhua muille ihmisillle jos ne on tuntemattomia. Sitten yläasteelle. yläasteella mä olin seiskalla itte se säälittävä ihmispaska kiusaaja. en ollu yhtä väkivaltane ku mun kiusaajat, mä vaan haukuin ja nimittelin joka on yhtä paha mutta kuitennii. koitin sillä saada oman huonon olon pois. kiinni me onneksi jäätiin. se muuttu kasvatus keskusteluksi ja "uudeksi mahdollisuudeksi" eli ei menny tieto vanhemmille niinku mun puolesta ois saanu mennä. en oo ikinä kertonu kellekkään siitä että oon ollu kiusattu ja oon saanu elämäni raiteille läheisten ja ystävieni avulla. toivottavasti joku jota kiusataan voi samaistua ja nähärä ettei oo yksin. todellakaan. tätä kirjoittaessani olin tosi tunteellinen koska muistot ei oo parhaasta päästä. ja tää on kirjotettu luurilla että kirjootusvirheitä voi olla paljo.

runneltu eteläpohjalaane

#STOPKIUSAAMISELLE

Some icons

Ohjeet

Kerro omin sanoin omakohtainen kokemuksesi kiusaamiseen liittyen. Voit olla kiusattu, kiusaaja, kiusatun äiti/isä, kiusaajan äiti/isä, kiusatun kaveri, kiusaajan kaveri jne. Voit myös kertoa, millä tavoin sinun mielestäsi kiusaamista voisi vähentää.

Muista korrekti kielenkäyttö.

Älä mainitse ketään nimeltä.

Pidätämme oikeuden moderoida tekstejä ja olla julkaisematta sopimattomia sisältöjä.

Sivustomme käyttää evästeitä parhaan käyttökokemuksen takaamiseksi. Jatkamalla sivuston käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. OK / Lue lisää.